Brumi

2014.10.27.

Tisztelt Doktor Úr / Nő!  Már kértem a tanácsát, Brumi cicám állapotáról, de most ismét a tanácsát szeretném kérni. Brumika 12 éves, augusztusba hirtelen elkezdett fogyni, elvittük az orvoshoz , vér, ultrahang, pajzsmirigy vizsgálat minden lelete jó volt. Kapott infúziós kezelést, egy kicsit jobban is lett, de aztán megint visszaesett az állapota. Nem evett, hányt hasmenése volt. Megint visszavittük ismét infúzió, és kapott Diarsanylt hasmenés ellen. Sajnos ez sem segített. Már olyan rossz állapotba volt, hogy megint visszavittük, de már elküldtek vele, a Klinikára mert nem tudták elképzelni, mi lehet a baja a cicának, de este volt, így egy másik orvoshoz vittük el. 34,8 ra lehűlt testhőmérséklete, szintén vért vettek tőle, ami megint negatív lett. Infúziós kezelést kapott, dexadreson injekciót amitől szintén jobban lett. Melegítettük , és a testhőmérséklete 38.8 ra emelkedett. Bélsár vizsgálatot is elvégezték, de szintén negatív lett. Negatív bélflóra a kórlapján a minden vizsgálat negatív. Most Prednitab 5 tablettát kapott, de már szegény menekül ha meglátja így most, injekcióba kapja 3 héten keresztül. A hasa még mindig megy, egyik nap eszik, a másik nap nem, diétás ételt adunk neki, majd kedden kell visszavinni, az újabb injekcióra. A vizsgálat eredménye belei erősen gyulladtak, a belek tapintata csőszerű. Már nem tudom mit tehetnék érte. Van-e remény, hogy ebből a betegségből meggyógyul? Mert szenved a cica, és szenvedünk mi is, hogy ezen az állapoton hogyan tudnánk még segíteni. Válaszát előre is köszönöm, Kemény Józsefné Kiss Éva

Kedves Gazdi!
Az előzményekből és a mostani történésekből is az kezd körvonalazódni, hogy a korábbi diagnózis, az IBD, vagyis Irritábilis Bél Szindróma megállja a helyét és a belek immuneredetű gyulladásában szenved a cica, amely egy nem gyógyíthat, csak karbantartható.

Kiegészítő kezelésként ajánlják a hypoallergén táplálást, mert igen gyakran táplálékra is allergiásak az ilyen cicák. Ez lehet kész táp (pl. Royal Canin hpoallergén, Trovet, EUkanuba, stb.), de lehet házilag elkészített, emberi fogyasztásra szánt nem zsíros hús, pl. főtt, sült csirkemell. Nagyon fontos a folyamatos féreghajtás, és időnként egy antibiotikum kúra is hasznos, a bélben élő baktériumok számának a csökkentésére. Ilyen súlyos, elhúzódó esetekben, ha állatorvosai is tancsátalanok, akkor célszerű gastroenterológiai szakrendelést is igénybe venni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993