Hóvirág

2014.11.17.

Tisztelt Doktor Úr! 1 hete került hozzánk egy Pomerániai kiskutya (aug.21 született). Szeretném megkérdezni, hogy mivel érdemes táplálni? (Eddig állítólag kutyatápot adtak neki) Vettünk kiskutyáknak való száraztápot, valamint különböző eledelt (kutyapástétom…stb.). Ezekből megkapja a szükséges tápanyagokat, vagy szükséges kiegészíteni valamilyen házi koszttal? (csirkemell, disznó vagy mi a megfelelő?) Sokszor eszik, naponta 4-5x is, viszont a száraz tápból nem fogyaszt el egy nap annyit, amennyit egy nap kéne (a csomagolásra írt napi beosztás alapján). Valamint a széklete sem szilárd, megkérdeztük állatorvostól, de mivel nem volt láza, ezért csak probiotikumot kapott. Ez normális kiskutyáknál? Aggódunk, hogy esetleg valamilyen tápanyag hiányzik neki.

Kedves gazdi!

Mind a megfelelően összeállított házikoszt (nem keverendő össze a konyhai maradékkal!), mind a jó minőségű kész táp megfelelő lehet a kiskutya táplálására, nagyon fontos azonban, hogy tartózkodjanak a hirtelen tápváltástól, az eleség váltogatásától, mert ez már magában okozhat hasmensét. Kiskutyáknál ezen kívül igen gyakori a férgesség, amit csak rendszeres, 2 hetes krtól 3 hónapos korig 2 hetente, majd 3-6 hónapos korig havonta történő férgehajtással lehet leküzdeni.

Ezen kívül még a hirtelen környezet változás, elválasztás is megviselheti az új gazdikhoz kerülő kiskutyákat. Sajnos azt is el kell mondanom, hogy egy sor fertőző és veleszületett betegség is okozhat hasmenést, de ha egyelőre nincs nagyobb baj (bágyadtság, étvágytalanság, hasi fájdalom, stb.), akkor ezen ne aggódjanak, csak figyeljék meg, és ha komolyabbra fordul az állapota, azonnal vigyék állatorvoshoz.

Ha javul a hasmenés, akkor is rendszeresen érdemes felkeresniük állatorvosukat, hogy a védőoltásokat megkaphassa.

Talál összefoglalót a helyes táplálásról honlapunkon, ha IDE KATTINT!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993