fejrüh

2014.11.21.

Kedves állatorvos! Macskám 1 éves és az állatorvos fejrühességet állapított meg, de a biztonság kedvéért a fülét is kitakarította, és tett bele otimectint. A feje, nyaka erősen viszket, sebes, pörkös, ráncolt több hete. Azt mondta, erre csak spot on kezelés létezik, mégpedig advocate spot ont fog nekem hozni 2 nap múlva. De a leírása szerint csak fülrühre jó. Jó fejrühre is? Nincs valami jobb megoldás? Nem nagyon hiszek ezekben a cseppekben, és az állatorvosom sem egyébként. Nincs valami injekció, vagy krém? Otimectinnel nem lehetne bekenni? Nagyon csúnya a bőre, pont a tarkóján, ahova a spot on kerülne, és a leírás szerint cak ép bőrre lehet tenni. Ez miért van? Akkor hova kell cseppenteni? A neostomosannal való befújás nem lenne jó? Az insecticide 2000 az jó lenne? De félek, hogy a szemébe megy. Egyébként bolha is van benne. A többi macskám teljesen tünetmentes. Mit ajánlana Ön, mivel kezeljük a fejrühet és a bolhát? Köszönettel: Ágika

Kedves Gazdi!

A Notoedes cati nevezetű fejrühet okozó atka igen fertőző, ezért nem csak a többi macskánál, de Önnél is okozhta tüneteket (apró piros pöttyök, kipirosodás, viszketés). A bolhák sem igen maradnak meg egyetlen macskán, így célszerű lenne az összes macskát több hónapig egyszerre kezelni és a lakást, a macskák tartózkodási helyét is alaposan kitakarítani, fertőtleníteni.

Az Advantge spot-on használati utasításában szerepel a fejrühöség, és a bolhásság is, így ez a szer jó választás lehet.

Ha a cica bőre  sebes, gyulladt, fájdalmas, akkor előfordulhat, hogy már baktériumokkal is felülfertőződött, lehet, hogy ezt is kezelni kellene. Bőrkaparék vizsgálattal lehet meggyőződni arról, hogy milyen kórokozók okozzák még a betegségét.

A gyulladt, ráncos bőrre valóban nem biztos, hogy túl szerencsés lenne rákenni a spot-ont, viszont azt nem teljesen értem, hogy állatorvosa miért idegenkedik ettől a gyógyszerformától, hiszen évtizedek óta igen sikeresen alkalmazzuk az állatorvoslásban, ráadásul egyszerre oldja meg a bolhásságot és a fejrühösséget.

Lehetséges még az amitráz hatóanyagú (Taktic oldat 0,2-0,4%-os oldatban) fürösztés hetente egyszer, és lehetne fertőtelítő, bőrnyugtató, zsíroldó sampont is használni a cicára (pl. Virbac Sebolytic sampon), ha sikerül őt megfürdetni, ami nem mindig egyszerű mutatvány! A Taktik oldatot igen elővigyázatosan kell használni, védőkesztyűben, jól szellőző helyiságben, szivaccsal kell feljuttatni a macska testére, a szemére vigyázni kell és arra is, nehogy lenyelje, lenyalja.

Bár nincs törzskönyvezve macskára, de ha állatorvosának jó tapasztalatai vannak vele, akkor az ivermectin hatóanyag injekciós formában is hatékony lehet hetente ismételve.

Az Ön által említett szerek, az Insecticide 2000 és a Neostomosan leírásában nem szerepel a fejrüh, és olyan hatóanyagot tartalmaznak (permetrinek) amelyek macskákra veszélyesek lehetnek így ezen szerek használatát egyáltalán nem javaslom macskás háztartásban.

Sok sikert a kezeléshez!

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993