Parvo-vírus

2020.09.17.

Tisztelt Doktor Nő/Úr !
Augusztusban veszítettük el 10 hetes Labi kölykünket, kimutatott Parvo-vírus miatt. Hosszú gyötrődés után a férjemmel úgy döntöttünk, hogy jövőre szeretnénk kiskutyát, csakis a Magyar Labrador Szövetséghez tartozó neves kennelek egyikéből, nem úgy, mint előtte, hogy privát tenyésztőtől hoznànk. Már felvettük a kapcsolatot , és 2021-es tavaszi vagy őszi alomba talán beleférünk.
> A kérdésem az lenne, hogy mi kimondottan Parvo-vírus ölő szerrel ( Parvo- virucide) a lakást már teljesen átfertőtlenítettük és folyamatosan ezt meg is tesszük, de sajnos az udvart, a füvet nem tudjuk, mivel van egy 6 és fél éves Labink. Ennyi idő múlva ha tavasszal esetleg tél végén érkezik a kiskutya, 2 db oltással, 9 hetesen hozhatjuk majd el, veszélyt jelent még rá a vírus?
> Mit tehetünk esetleg, hogy mégegyszer így ne járjunk?
> A válaszát előre is köszönjük!
Magyar Viktor, Magyarné Béldi Réka

Nagyon sajnálom a korábbi történetet a kölyök labival.

Leírása alapján a szokásosnál jóval többet tettek azért, hogy a helyszín, a közvetlen környezet vírusmentesítése megtörténjen. Ugyan a parvó vírusok közismerten ellenállóak beszáradt váladékokban, de a leírtak szerinti takarítások és fertőtlenítések  nagy valószínűséggel kiirtották a tragédiát okozó vírustörzset, vagy legalábbis olyan szintre gyérítették és gyengítették az esetleg jelenlévő törzset, hogy a felnőtt, jól vakcinázott egyedre, és a majdani szintén jól vakcinázott kölyökre nem jelenthet komoly veszélyt.

A felkészült tenyésztő állatorvosával pontosan tisztában van azzal, hogy a védőoltások beadása mellett a kölykök rendszeres parazitamentesítése, és egyéb betegségektől való mentessége is alapvető ahhoz, hogy magas ellenanyagszint alakulhasson ki a parvóvírus fertőzés ellen (is).

Érzésem szerint mindent megtettek ill. meg fognak tenni a következő kölyök védelme érdekében. Önökkel és állatorvosukkal együtt remélem, hogy mindez elegendő lesz, mert sajnos a “tutti biztos” azaz 100%-os biztonság parvó ügyben sem létezik. Az otthoni tiszta környezet mellett a séták, kirándulások jelentik a legnagyobb veszélyt, és, ha a gazdi a külső környezetből tudta nélkül “hazahozza” ragályfogó tárgyakon (cipő, felső ruházat, doboz, zacskó …) a vírus partikulumokat. Remélem azonban, hogy áldozatvállalásuk, gondosságuk megvédi a következő kölyköt a fertőződéstől.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993