párzást imitáló ivartalanított kandúr macska

2023.12.26.

Tisztelt Doktornő!
Van egy 2,5 éves kandúr cicánk, akit hat hónaposan ivartalanítattunk. Körülbelül 2 hónapja rászokott arra, hogy párzást imitáló mozdulatokat teszt a lábszárunkon, ha fekvő pocícióban vagyunk. Percekig csinálja, ilyenkor látszik a nemi szerve is, mintha merevedése lenne. Ha nem engedjük, panaszosan, fájdalmasan nyávog.
Érdeklődnék, hogy ez normális viselkedés, vagy utalhat-e valamilyen betegségre? Megszűnhet-e magától ez a viselkedés, mit tehetünk ellene? Mert más macskák esetében erről a viselkedésről sohasem hallottunk, ő sem csinálta soha eddig, még az ivartalanítási műtét előtt sem. Nem változott régóta az életmódja, nem váltottunk tápot, sokat játszunk vele a lakásban, azóta igyekszünk vele még többet játszani, lekötni az energiáit. (Ha fontos szempont a kérdésnél, vagy még egy ivartalanított kandúrunk, ő egy évvel fiatalabb, nem testvérek. Jól kijönnek, az ő kapcsolatukban sem történt mostanában semmilyen változás)
Válaszát előre is köszönjük!
Tisztelettel:
Aggódó gazdik

Ha az ivartalanítás nem 6 hónapos korban, hanem néhány éves korban történt volna egy kijáró kandúr esetében, aki többször, eredményesen párzott már korábban, úgy ezt a képességet, viselkedést természetesnek mondanám.

A 6 hónapos korban elvégzett kasztráció esetében kérdéses, hogy lehetett-e párzás a fiatal, éppen csak ivarérett kandúr esetében.

Az ő esetében a legnagyobb kérdés, hogy lehetett-e egy-, vagy kétoldali rejtett heréjűség, és elképzelhető-e, hogy akár rejtett here maradhatott-e  a műtét után a cica hasüregében. Ezt vér szérum mintából tesztoszteron hormon méréssel és hasüregi ultrahang vizsgálattal lehetne tisztázni.

Szaporodásbiológiában jártas állatorvos segítségével lehetne tisztázni a problémát.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993