Perianális fisztula

2022.12.14.

Tisztelt Doktor Úr! 6 éves kan német juhász kutyám végbéltáji területéről eltávolítottak egy szövetrészt lassan 4 hete, melyről megérkezett az eredmény: perianális fisztula. A kutyust a műtét idején ivartalanította is az állatorvos, mert felmerült a gyanú esetleges daganatos elváltozásra is. A kezelés hamarosan kezdetét veszi az állatorvosunknál. Ugyanakkor érdekelne Doktor úr tapasztalatai, véleménye is a gyógyulási esélyekről, a gyógyszerrel kapcsolatban a szteroidok hatásairól, mennyire veszélyes a szervekre és milyen esélyek vannak a gyógyulásra.
Köszönöm szépen előre is válaszát.
Berta Adrienn

Nézze, a perianális fisztula (mint megannyi más betegség, elváltozás) esetében is sokszor azon áll, vagy bukik a műtét és posztoperatív kezelés sikere, vagy sikertelensége, hogy mennyire előrehaladott állapotban sikerült felismerni a betegséget, és elvégezni a (kellően radikális) műtéti beavatkozást.

Kezelőorvosa, aki vizsgálta és operálta a kutyát, ő tudja a legpontosabban felvázolni a kutya esélyeit. Részemről az is elképzelhető, hogy a műtéti megoldás önmagában már megoldotta a problémát, de azt sem tudom kizárni, hogy a posztoperatív kezelés ellenére kiújul a perianális fisztula.

A szteroid kezelés mellékhatásai a kutya jelenlegi állapotától, elsősorban a mája funkcionális állapotától, terhelhetőségétől, és a szteroid dózisától, valamint a kezelés hosszától függ elsősorban. Érdemes vérvizsgálatokkal ellenőrizni a kutya májának állapotát a kezelés megkezdése előtt, majd a kezelés közben rendszeresen, hogy az esetleges májkárosodást időben észleljék.  Májdiéta és májvédő szerek is lehet a kiegészítő kezelés része.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993