Pup a háton

2022.08.15.

Elsöként köszönöm az előző kérdésemre a választ. Szerdán a kiskutya át esett egy tüszurásos mintavételen amiből kiderült hogy gennyes véres váladék van a dudorban , ezután ugy döntöttünk az orvossal , hogy egy kissebb metszést ejt a dudoron természetesen altatásban és kinyomkodja a gennyes váladékot ami meg is történt antibiotikumot is kapott injekcióban a sebet kivűl belűl kimosta , betadinos oldattal ,mi otthon is öblögettük egy kis fecskendő segitségével a metszésen keresztül bele a bőr alá . Három napon át kapta az antibiotikumot , betadinos öblögetést is amíg a seb nem kezdett összeforrni. Úgy tűnt minden rendben, ma vasárnap a seb már össze fort . Tegnap még nem de ma már érezhető en ismét telitődik a duzzanat .az a kérdésem hogyan lehet pontosan kideriteni az okát és igy meghatározni mitől keletkezett vagy esetleg hogy nincs e valami idegen test amitöl a gyulladás nem tud abba maradni ? Esetleg ultra hang vagy röntgen ami ha van ott valami az kimutatná. Vagy esetleg eltávolitani azt a részt ami a gyulladást okozza , a dudor helye nagyon érezhető , mint egy keményebb rész a börben vagy alatta , gondolom a tasakja a váladék nak ami körbefoghatja a fertözött részt, mit javasólna ? Érdemesebb lenne e ha már másodszor is altatni kellene hogy ujra kinyissuk a sebet inkább egy kicsit nagyobb műtéttel kimetszeni az a fertőzött területet?köszönöm a tanácsot .

Mi köszönjük kedves visszajelzését.

Az ultrahang és röntgen vizsgálattal az idegentestek jó része (toklász, tüske, karom …) nem láttatható, de a fém, műanyag …esetleg igen. A környező gyulladásos szövetek, kötőszövetes tok is.

Előfordul, hogy egy tályog megnyitott bőrsebe előbb zárul, minthogy véget érne a váladék képződés. Ilyenkor lehet az előző beavatkozást ismételni (akár többször is), vagy steril műtét során a teljes képletet ép szöveti határokkal eltávolítani. Ez utóbbi esetben a szövettani vizsgálat is informatív lehet a duzzanat eredete szempontjából.

A továbblépést kezelő orvosával érdemes megbeszélniük, az én véleményem egy soha nem látott esettel kapcsolatosan nem mértékadó.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993