Pyoderma?

2024.05.28.

Tisztelt Doktornő!
15 éves ivaros kan kutyánk 1 hónappal ezelőtt szteroid kezelést kapott, mert nagyon nehezen tudott ráállni a bal hátsó lábára. A szteroidtól számos ijesztő mellékhatás alakult ki nála, mint pl. fogyás, orrvérzés, bepisilés, stb. Ezek a szteroid kúra végén megszűntek szerencsére. Észrevettük azonban, hogy a hátán gennytől megkeményedett foltok alakultak ki a bőrén. Lehetséges, hogy pyodermája van a szteroidtól? Nem fájlalja, nem vakarja, de ha ott simagotjuk, púpisít, szerintem érzékeny neki. Gondoltuk megpróbáljuk kezelni erre kapható készítményekkel (pl. Douxo S3 Pyo), mert az utóbbi időben elég sokat stresszeltük már orvosokkal. De ha ez esetben antibiotikum kezelés is szükséges, természetesen elvisszük állatorvoshoz.

A könyökén található “felfekvés” is nagyon gyulladt neki azóta. Kék lukács krémmel kenjük, attól néha javul. Dermazint is próbáltuk állatorvosi javaslatra rá, de számottevő változást nem értünk el vele.

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Igen, lehet pyoderma a képen látható bőrtünet, bár nem látom, hogy mennyiben beszáradt, gennyes váladék a bőr felszínén látható elváltozás, és mennyiben hyperkeratózis, elhalt, korpázó bőrrészletek …

Nem kizárt, hogy az idős kutyának antibiotikum kezelésre is szüksége lehet.

Mindenek előtt azonban szerintem részletes kivizsgálásra (fizikális vizsgálatok, laborvizsgálatok, képalkotók, esetleg egyéb kiegészítő vizsgálatok …) lehet szüksége a kutyának a sokféle tünet (bőrtünetek, sántaság, orrvérzés, fogyás …) hátterének felderítése céljából, hogy kiderülhessenek az okok, fennálló betegségek. Ezután lenne érdemes a megoldásokról, kezelésekről beszélni.

A részletes kivizsgálást, és az eredmények ismeretében történő primer állatorvosi kezelést biztosan nem pótolhatja, de az ízületi fájdalmak kiegészítő kezelésében hasznos lehet a Centamin forte tabletta:

https://fitovet.hu/termek/centamin-forte-tabletta/

míg az idős kutya immunrendszerét hatékonyan támogathatja az Immunorm tabletta:

https://fitovet.hu/termek/immunorm-tabletta/

De a diagnosztizált betegségek, tünetek kezelésében más gyógynövény hatóanyagtartalmú termékek is hasznosak lehetnek.

https://fitovet.hu/termekeink/

 

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993