Rejtett here

2024.01.25.

Kedves Doktornő!

4 és fél hónapos 1,5 kilós kan kölyöknek még a bal heréje nincs a herezacskóban.
Állatorvosunk szerint a lágyékgyűrűnél helyezkedik el.
Milyen vizsgálat szükséges ahhoz, hogy meg tudja mondani, hogy mi az oka annak, hogy még nem jött le? (Az ondózsinór elég hosszú e vagy a légyékgyűrű nem elég tágas). Vagy milyen egyéb ok lehet?
Ezek közül melyik, ami örökletes?
A kiskutya apukájától született eddigi kölykök nem voltak rejtett heréjűek.
A kiskutyát pedig tenyésztésbe szerettük volna tartani.
Amennyiben örökletes és nem jön le a heréje, akkor kivonnánk a tenyésztésből.
Milyen vizsgálatot ajánl elvégezni? És milyen költséggel számoljak?

Köszönettel,
Kata

Jogos kérdést feszeget, hiszen ma már egy sereg kutya örökletes betegség esetében ismerjük a pontos DNS lokalizációt, ezért a tenyészállatokat szűrni lehet a betegség hordozására. A rejtett heréjűség esetében azonban jelenleg még nincsenek pontosan azonosított locus-ok, azaz a HMGA2 mutáció biztosnak látszik, de az is, hogy ezen kívül is vannak még további genetikai eltérések is szerepet játszanak a rejtett heréjűség öröklődésében.

A herék vándorlása, lejutása (a hasüregből a vesék szomszédságából) a herezacskókba összetett, bonyolult, időigényes fejlődéstani folyamat, ami hónapokon keresztül zajlik. Kutyák esetében is néhány egyed már mindkét herével a zacskóban születik, de a többségnél kb 3 hónapos korig lejátszódik a folyamat. A több hónapig zajló descensus folyamatában sok genetikailag kódolt tényező hat a vándorló herékre, ezek közül nem mindegyik szerepe bizonyított még kellően. Nyilvánvalóan más genetikai hibák, mintázatok lehetnek jelen egy kétoldali hasüregi rejtett herével rendelkező kan esetében, mint egy egyoldali, lágyékcsatornai herével rendelkező kan esetében, vagy esetleg egy olyan szuka esetében, aki után egy-egy alomban születik egy-egy (valamilyen) rejtett herével rendelkező utód. Emiatt a tenyésztő szövetségek a rejtett heréjű kanokat zárják ki a tenyésztésből, és (ez a problémásabb) a rejtett heréjű kanokat szülő szukákat.

Tehát jelenleg nem tudok megbízható genetikai vizsgálatot ajánlani, “csak” fizikális vizsgálatot, illetve hasüregi rejtett here esetében képalkotó vizsgálatot.

Az önök lágyékcsatornában helyeződő here eseténél pl az a kérdés, hogy a külső lágyékgyűrűn keresztül lemasszírozható-e a rendellenes helyeződésű here, mennyire könnyen tehető ez meg, és ott marad-e tartósan a here.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993