Rejtett heréjű angol bulldog

2021.12.31.

Jó Estét,

Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy egy angol bulldog kan 3,5-4hónapos kutya vásárlása előtt állok egy tenyésztőtöl.
A minap személyesen mentünk el megnézni a kutyát a feleségemmel. A tenyésztő az előzö napin említette, hogy a kutyus egyik heréje szállt csak le, és így ár alatt adná nekünk “hobbi kutya” cimszó alatt. Ez nekünk meg is felelt, mert szeretnénk ivartalanítani a kutyust a késöbbiekben. A mai napon fél 3kor találkoztunk a tenyésztőnél aki még egy gyors vizsgálatot végzett a kutyuson, és meglepően közölte hogy 2here van a zacskóban…érzi..én is megvizsgálltam ovatosan tapintással, az egyik ami leszállt normálisan mandula nagyságú, a másik mint egy borsó szem…sokkal kissebb volt mint a másik. Szinte alig tapintható…illetve fel le mozgott…eközben a tenyésztő mondta hogy így 200e ft-ért nem adja oda ahogy beszéltük, hanem 450e ft lesz hobbi kutyaként is. Természetesen ez váratlanúl ert hiszen 130km utaztam egy ilyen váratlan válaszért. Olyan 10szer vizsgáltuk meg én is meg ő is a kutyus heréit. Egyik alkalomnál mind a két here eltűnt, a másiknál megint előkerűlt. Olyan inga herének nevezném. Nem vagyok benne biztos hogy a 2.here az here lehetett e, mert nagyon nehezen volt tapintható (ha pont lennt volt a zacskóban).
Az lenne a kérdésem, hogy ön szerint az a másik here lehetett? Illetve miért tűnik el a here a herezacskoból?
Én félek hogy ha meg is venném 450e ft ért ne hogy rejtett heréjű legyen ettől függetlenűl a kutyus, mert nekem ez nagyon nem tűnik természetesnek egy ennyi idős kutyánál.

Nagyon köszönöm a válaszát.

Előfordul, hogy a lágyékgyűrű tágasabb, mint a here mérete, és ez esetben a here valóban mozoghat a herezacskó és a lágyékcsatorna, esetleg a hasüreg között is.

Én nem tudom, hogy Ön és a tenyésztő mikor, mit tapintott, de ha egy szaporodásbiológiában jártas állatorvos megvizsgálhatja a kölyköt, úgy kiderülhet, hogy egyik, vagy mindkét here visszahelyezhető-e a lágyékcsatornába. A kutya egy-, vagy kétoldali rejtett heréjűségét, vagy ezek hiányát és a kutya általános egészségi állapotát állatorvosa szakvéleménnyel is megerősítheti.

Amíg nem tisztázott a helyzet, úgy addig lehetne a vételár egy részét csak kifizetni, a második részletet visszatartani a kutya mondjuk egy éves koráig, és  végleges állapotot független állatorvosi szakvéleménnyel alátámasztva kifizetni, vagy visszatartani a vételár 2. részletét. Lehet fordítani is a helyzeten, kifizetni a teljes vételárat, de az adásvételi szerződésben rögzíteni, hogy amennyiben 1 éves korában az állatorvosi szakvélemény rejtett heréjűséget (vagy más szavatosssági hibát) állapít meg, úgy a vételár egy része visszajár.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993