rövidebb séta, kevés vizelet

2022.12.30.

Tisztelt Doktornő! Két probléma kapcsán kérném a tanácsát. A kutyám balesete két hónapja volt. Az utóbbi kb. egy hónapban már egyre többet, egyre jobban bírt járni, sőt már szaladni, kicsit ugrani is bír egy ideje. Fokozatosan szoktattam vissza, előbb félóra, majd csaknem egy óra, aztán már egy óra, majd másfél óra. Igaz, volt, hogy 1 óra 15 perckor vagy másfél óra múlva már elfáradt, de volt, hogy már nem, tegnapelőtt pedig simán megtett két órát. Tegnap viszont egy óra leteltével hazajött, és egy kevesebbet is szaladt.Ez visszaesés a felépülésében? És ugyancsak aggaszt, hogy az utóbbi időkben problémás lett a vizelése. Keveset kezdett vizelni, sétakor is, lefekvés előtt is, majd normális mennyiséget, december 20-án viszont nagyon keveset vizelt a sétán, ezért még aznap orvoshoz vittem, de az ultrahangvizsgálat során csak kevés homokot talált a vízhólyagjában, követ sem a vízhólyagban, sem a húgyvezetékben nem talált. A vérvizsgálat során csak az ALT értéke lett nem sokkal magasabb a normálistól (85 U/L). Kapott egy itteni urológiai készítményt, aminek javítania kellene a húgyúti szervrendszerét, van egy kis vízhajtó hatása is, de kis javulás után megint kicsi lett a vizeletmennyisége. Kiszedett egy háromnapos kúrát egy másik gyulladáscsökkentő gyógyszerrel is, eleinte nem volt jó hatás, majd megjött a jó hatás, már egészen szépen vizelt, normális mennyiséget, ám mihelyst a kúra végére ért, tegnap még normálisan vizelt, ma viszont már nagyon keveset. Nem tud kifelé javulni az akármilyen urológiai betegségéből. Már nem tudom, mit csináljak. Még van a gyulladáscsökkentőből, ma este, látva, hogy nagyon keveset vizelt, megint adtam neki, de hát nem lehet állandóan gyulladáscsökkentőt adni neki, hogy normális mennyiséget vizeljen. Ez tényleg gyulladás, vagy mi? A doktor kitapogatta a húgyhólyagját, azt mondta, nem lehet növedék a nemi szervében, mert akkor kemény és duzzadt lenne a húgyhólyagja. Évekkel korábban már volt komoly vizelési problémája, vízhólyaggyulladás, akkor három napig kellett azt a gyulladáscsökkentőt szednie, amit most három napig szedett, és akkor végleges volt a hatása, a háromnapi kúra után rendbe jött. Most nem. Mit tegyek? Ön szerint szükség lenne még valamilyen további urológiai vizsgálatra? És az, hogy tegnap egy óra után hazajött, azt jelenti, hogy visszaesés történt a felépülésében? Már olyan szépen bírt szaladni… Mit tegyek? Vagy probléma lehet a szívférgességével? Van neki, alacsony szinten, szed Milprazont, de már egy hete nem tudok hozzájutni. Vigyem vizsgálatra, ez okozhatja, hogy tegnap rövidebb sétát igényelt? Hozzám való türelmét köszönöm, válaszait is előre köszönöm. (Amúgy arra a tesztkérdésre, hogy van-e változás a kezelés hatására, azért jelöltem be a nem változottat, mert javult is, meg rosszabbodott is, hullámzik.) Tisztelettel: Lajos Mihály.

Legutóbbi levelében emlékeim szerint arról írt, hogy nem sikerült átjutni a határon, és ezért talán nem is lett megoperálva a kutya. Örvendetes tény, hogy a kutya a műtét nélküli regenerációval napi 1-2 órás sétákat tud tenni. Még szebb teljesítmény, ha a szívférgességet is hozzávesszük.

A szívférgesség okozta szívelégtelenség okozhat kevés vizelet képződést. Persze én azt sem tudom, hogy mennyi vizet iszik mostanában.

A türelem részemről töretlen továbbra is, de az általam soha nem látott, soha nem vizsgált kutyáról én nagyságrendekkel kevesebb információval rendelkezem, mint állatorvosa, aki évek óta nagy szakértelemmel, és eredményesen kezeli őt. Kérdezze őt, és hallgasson továbbra is rá, eddig is mindig ez vezetett eredményre.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993