Struvit kezelésének mellékhatása

2024.04.12.

Tisztelt Doktornő,

a cicámat gyakori vizelés panaszával vittem állatorvoshoz, illetve a vizelet színe barnás volt és kellemetlen szagú. Vizelet státusz és üledék vizsgálata alapján kiderült, hogy a vértől, illetve struvit kristályok is vannak a cica húgyhólyagjában (ultrahangon is látható volt) és baktériumok is.

A következő gyógyszereket kaptuk, a macska 4.5 kg: Melosute injekció helyben (0.3ml), Cystaid kapszula napi 1 tabletta, Meloxidyl 3 napig 1.5 ml , Veraflox oral szuszpenzió 2.5% 7 napig, Pro Pet paszta 2 hétig.

Hills c/d urinary száraztápot adott még az orvos és az antibiotikum kúra elkezdése előtt is kihányta a cica a nap végén.

A fentiek függvényében szeretném kérdezni, hogy a hányás minek tudható be és milyen tápra kellene cserélnem, ha az a hibás? Visszamentem állatorvoshoz és nem érdekelte, azt mondta próbáljam végig a kínálatot melyik táp válik be…

Leírása alapján én nem tudom eldönteni, hogy a hányás gyógyszer mellékhatás, vagy az alapbetegség, vagy más betegség, eltérés miatt jelentkezhetett-e. Nem világos számomra, hogy hány alkalommal hányt a cica, mennyi idővel az etetés illetve a szerek beadása után.

Nem zárható ki, hogy a hányás a Melosute injekció, és/vagy a Meloxidyl szájon át adásától következett be, lehet ilyen mellékhatása a nem-szteroidoknak. Sőt macskák esetében előfordulnak olyan egyedek, amelyek szájon át történő gyógyszerezése (elsősorban a beadás miatti stressz  miatt) hányáshoz vezet.

Azonban maga az alapbetegség (urolithiasis, cystitis) tünete is lehet a hányás. Ráadásul a húgyúti megbetegedés mellett is lehet sok más oka (szőrlabda, gyomor-bél megbetegedések, veseelégtelenség, pajzsmirigy túlműködés …) is lehet a hányogatásnak.

Ha a gyógytápok váltásában egyeztek meg állatorvosával, akkor én elsősorban a száraz tápot váltanám nedves (konzerv, tasakos) típusúra.

Ha azonban ismétlődik a hányás, akkor a tápok váltogatása helyett sokkal inkább a cica mielőbbi állatorvosi ellátását (vizsgálat, oki és tüneti kezelése, hányáscsillapítás) ajánlom.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993