Széklet evés

2024.06.05.

Üdvözlöm. Van egy Bischon Havanese kiskutyam 5 hónapos múlt múlthéten és gyakran eszi a székletét, de előszeretettel a lenti setak alkalmával is akarná megenni a fűben rejlő más állattól származó ürüléket. Mit tehetek? Ha ra szolunk nem csinálja de viszont ha nem vagyunk itthon elkerülhetetlen. Napi 120 gr jo minosegu száraz tápot kap 3 részletben . Mellette csont es porcerősítő vitamint. Köszönöm válaszát.

Nem csak degusztáló, de egészségügyi szempontokból is aggályos viselkedési mintáról van szó, hiszen a székletben számos kórokozó (vírus, baktérium, parazita, gomba ….) lehet, ami potenciálisan megfertőzheti a kutyát.

Korábban úgy gondolták, hogy a kutyák saját, vagy más húsevők székletének megevése valamiféle tápanyaghiánnyal(pl B1 vitamin)  lehet összefüggésben, ma már ez az elmélet nagyobbrészt megdőlt. A kutyák nemritkán unalomból, figyelemfelkeltés céljából, vagy stressz, szorongás miatt eszik saját, vagy más húsevők székletét.

A megoldása elsősorban egy hónapok vagy évek óta rögzült káros viselkedés esetén nagyon nehéz lehet, de ennél a kölyök kutyánál ez még remélhetőleg nem így van. Alap, hogy a kutya környezetében rendszeresen szedjük össze a székletet, de én is tudom, hogy ez legfeljebb csökkenti az esélyt, hiszen akár ez a kutya, akár egy macska, amely bejár a kertbe kiszámíthatatlan időpontokban produkálhat székletet, így teljes mértékben nem lehet így eredményt elérni. A kutya rendszeres mozgatása, sok játék, séta, kevés magára hagyott időszak … szintén lehet egy változtatás, ami segíthet. Ha nem zárható ki a stressz, szeparációs szorongás a kutya életéből, úgy akár ezek oldása is szóba jöhet. Ez utóbbi esetekben állatorvosa, és viselkedési rendellenességekkel foglalkozó szakember (etológus, “kutyapszichológus”) segíthet.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993