széklet

2020.07.03.

Tisztelt Doktornő! Elnézését kérem, hogy ismét zavarom. Újból Lajos Mihály vagyok Kárpátaljáról. A kutyámnak június 26-án elvégezték az utolsó vérelemzését, ami már teljesen jó. Igaz, az AST értéke épphogy belül van a normán, 40 MO/L, de végre jó lett a vérkép. A kutya étvágyával sincs gond. Viszont a tegnapelőtti sétán az egyik székletezésekor sötétzöldes-barnás, a tegnapi sétán a négy székletezés közül háromban volt zöldes-barnás a széklet, az első székletezésekor pedig fehér hártya vagy nyálka borította be a kis kolbász formájú székletet. A kezelőorvosával ma dél tájbantudtam beszélni. Szerinte a kutya egészséges, a zöldes szín fűevéstől is lehet, a fehér hártyáról vagy nyálkáról nem tudta teljes bizonyossággal megmondani mi lehetett, mivel nem látta, de szerinte a máj és a hasnyálmirigy gyulladásakor gyulladásba került nyálkahártya távozott ilyen módon. A ma késő délutáni, kora esti sétakor pedig a kutya kétszer székletezett, először ismét zöldes-barnás színű, kolbászka formájú székletet, de benne sárgás-zöldes nyálkás székletet is, majd másodszor barna, kis részben sárgás-zöldes, lágy, sőt elég híg állagú székletet. Ezek után az lenne a kérdésem a Tisztelt Doktornőhöz, hogy ezek után mit tanácsol? A kezelőorvosa szerint egészséges, nem kell további méregtelenítés, sem újabb vérelemzés, én viszont aggódom a széklete miatt. Mi lehetett a tegnapi fehér nyálka vagy hártya, mire utalhat a mai sárgás-zöldes nyálka a székletben? Végeztessek el egy megismételt vérelemzést? Emellett aggaszt, hogy a tavaly őszi májkárosodása után az idei tavaszi-nyári máj- és hasnyálmirigy-gyulladás a kutya emésztőrendszerének a gyengeségét jelzi? Ajánlatos lenne-e elvinni a kutyát egy alapos vizsgálatra a hozzám legközelebbi, Nyíregyházai Állatkórházba? (A legközelebbi belföldi, ukrajnai állatkórház Lembergben van, sokkal messzebb tőlem, mint Nyíregyháza.) Emellett már nagyon a körmömre égett az idei védőoltásának a beadatása, amit már pár hete be kellett volna adatni. A kezelőorvosa szerint már be lehet adni, én viszont nem tudom, adassam már be, vagy mégis végeztessem el előbb a megismételt vérelemzést, illetve még a védőoltás előtt vigyem el Nyíregyházára, ha ajánlatos elvinni? Válaszát és hozzám való végtelen türelmét előre is köszönöm. Tisztelettel: Lajos Mihály.

Nézze, én hosszas levelezésünk során egyszer sem lehettem biztos abban, hogy ez a kutya beteg volt-e, ha igen, úgy mi lehetett a baja. Most sem tudhatom, hogy egy makkegészséges kutyáról beszélünk-e, vagy van-e valamilyen táplálási, vagy egészségügyi anomália a kutyánál.

A legokosabb az lenne, ha találna egy olyan állatorvost, akiben megbízik, legyen az helyben, Lembergben, vagy Nyíregyházán, és vele vizsgáltatná meg a kutyát.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993