székrekedés Mopsznál

2020.04.07.

Tisztelt Doktor Úr/Nő !
Mopsz kutyusom 9 éves : Nem tudtam neki a régi tápját megvenni most a vírus idején. Eddig csak bárányosat vagy halasat evett a 9 éve alatt most viszont csirkés zöldségeset. Kb. 1 hete eszi és azóta székrekedése van,és van hogy nincs is széklet. Lehet ez az új táptól és mit tudok tenni ellene házilag mert koromnál fogva nem tudom most orvoshoz vinni és nem érem el az orvosát sem.Kicsit levert és szomorú az udvarra sem akar kimenni vagy ha igen akkor sok füvet eszik,és tegnap hányt is.A tápot megeszi minden ellenkezés nélkül és akkor nem látszik rajta szomorúság levertség,csak a székletével van a gond.Van házi praktika a székrwkwdés ellen kutyusoknál?
Előre is köszönöm a válaszukat.
Ilcsi

Az a helyzet, hogy akár az új, szokatlan táp is okozhatja a visszatérő, makacs székrekedést a mopszinál. Ez esetben nem kizárt, hogy tehén tej itatása, esetleg olajos halkonzerv etetése is segít a dolgon.

Az én problémám az, hogy nem lehetünk biztosak abban, hogy csak az új táp etetése okozza a székrekedést a 9 éves Mopsz kan kutyusnál. A koron kívül, ha keveset mozog a kutya, ha esetleg elhízott … ez is hajlamosítja a székrekedésre. Ráadásul nem ritka, hogy medencei-, hasüregi terime (prosztata, hólyag, bél, nyirokcsomó  …) , vagy más belgyógyászati probléma okozza a bajt, ezt is szükséges lenne mielőbb tisztázni. A fűevés, hányogatás, időnként előforduló levertség is aggályos.

Ha a tej, olajos halkonzerv, több mozgatás ellenére nem szűnik, illetve vissza-visszatér a probléma, úgy érzésem szerint nem lehet elkerülni az állatorvosi kivizsgálást. Ha Ön nem tudja vinni a kutyust, úgy kérje meg fiatalabb családtagját, vagy ismerősét, szomszédját.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993