Szeparációs szorongás

2024.06.20.

Üdvözlöm! Van egy kistestű keverék lány kutyám. Születése óta velünk van, mert családon belül kaptam a kutyust. Jelenleg 7 éves. 3 éves koráig a szüleimnél éltünk vele. Már akkor is kicsit nehezen kezelte ha egyedül hagytuk de 2-3 perc ugatás után abba hagyta és lefeküdt a helyére és várt minket. Majd úgy alakult, hogy sikerült kertesházba költüznünk, így előszőr ha csak kimentünk magunkkal vittük hogy hozzászokjon előbb és elviselje a változást. Az igazság az, hogy ott még nehezebb volt neki, ott kezdődtek a gondok, ha egyedül hagytuk akkor ugatni kezdett egyfolytában és stresszes lett. Pedig még többet tudtunk vele játszani az udvaron is, szabad lehetett. Aztán terhes lettem és otthon voltam, ha mentem valahova magammal vittem, így alig volt egyedül otthon. De a helyzet változatlan volt, ha otthon hagytuk vagy nélküle mentünk ki az udvarra akkor nagyon ugatott és kaparta a bejárati ajtót is és ugrált a kilincshez meg az ablaküveghez. És ez nem változott. Aztán 1 éve visszaköltöztünk a városba tömb lakásba és ráadásul arra a környékre ahol a kölyökkorát töltötte, de a helyzet nem változott. Ha egyedül hagyjuk ugat, vonyít és kb. pár percre hagyja csak abba az ugatást. Ugrál a bejárati ajtóra is és kaparja is. Aztán már el is kezdett remegni a kutya ha látja hogy öltözünk. A szomszéd panaszára elkezdtünk alternatív megoldásokat. Megkérdeztünk egy kutyatrénert aki tanácsokkal látott el minket és mondta hogy próbáljuk ki az ugatásgátló nyakörvet. Megvettük viseli is amikor elmegyünk de már nem használ, nem érdekli a kutyát az sem ha meg csípi, ugyan úgy ugat. Sajnos már annyit nem tudunk vele játszani mint kölyökkorában de az eddig nem zavarta mert “feltalálta” magát. Játszott a játékaival. De már azokkal se játszik. Szeretnék segítséget kérni hogy mit lehetne ilyenkor csinálni ami hatékony lehet? Olvastam, hogy vannak ilyen illatosítók, nyugtatók… Nincs kiivartalanítva, de azt mondta a kutyatréner hogy ha most kiivartalanítanánk akkor az nem segítene ezen a baján a kutyának. Próbálkoztunk már a tanítással is, hogy egyedül hagyjuk kicsit aztán visszamegyünk, de nem használt. Most már nagyon aggódom a kutyusom mentális, testi és lelki fejlődése miatt. Ez neki se jó. Ön mit javasol?

Olyan mentőötletem nincs, ami biztosan és hosszútávon beválik, de akár a nyugtató hatású szájon át adható szerek (Calming tablets, Relaxa-Bits,You Calm …) akár a nyakörv (Adaptil) akár a párologtató (Adaptil, No stress) megoldás lehet.

Az ivartalanítás lehet, hogy nem oldja meg a problémát (lehet, hogy igen), de ha fiatal korban nem ivartalanítottak egy szukát, akkor sajnos idősebb korban nagy eséllyel kell majd akár többször is operálni gennyes méhgyulladás, petefészek ciszta és emlőgyulladás, emlődaganatok miatt. A középkorú szuka esetében is érdemes lehet elvégezni a tervezett ivartalanítást, hogy ne évekkel későbbéletveszélyes állapot elhárítása közben kelljen.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993