Szobatisztaság

2022.02.06.

Kedves Doktor Úr!

Az ügyben fordulok Önhöz, hogy nemrég lett egy 8 hetes golden retriever kiskutyám és szeretném minél előbb szobatisztaságra nevelni. Mi Budapest belvárosában lakunk lakásban, a környékünkön rengeteg a kutyás, így az kizárt, hogy amíg nincsenek meg az oltásai, addig utcára vigyem. Viszont van egy belső udvarunk, és az lenne a kérdésem, hogy oda levihetem-e, mennyire veszélyes neki, hogy elkap valamit? A társasházban egyébként 3 kutyus van még a miénken kívül, de ők pont a ház másik felén, tehát egyáltalán nem ott ahová én vinném Mollyt. Pelusra egyébként egyáltalán nem akar rászokni, ezért szeretném levinni rendszeresen.

Válaszát előre is nagyon-nagyon köszönöm!

Egy fiatal, immunrendszerét tekintve fejletlen, kevés oltással rendelkező kutyára valójában az idősebb, nem rendszeresen oltott fajtatársak és ezek ürüléke, testnedvei jelentik a legnagyobb veszélyt. Ez azt is jelenti, hogy egy-egy helyszínre akár kutya nélkül a cipő talpán is oda lehet vinni a fertőző anyagot. A belső udvar, ahová más kutya nem jár, és ember is csak kevés (!) kisebb veszélyt jelenthet, mint az utca, és a kutyafuttatók.

A legfontosabb természetesen az, hogy a kölyök rendszeresen, 2 hetente megkapja védőoltásait és parazitamentesítéseit (hogy a védőoltás minél hatékonyabb lehessen) és a megfelelő immunitása mielőbb kialakulhasson.

Az átmeneti időszakban a belső udvart (a veszélyeket ismerve) használhatják, így a szobatisztaság is gyorsabban kialakul.

Ha van olyan ismerős, cimbora, akinek hasonló korú, méretű és oltottságú(immunstátuszú) kölyök van egy kerítéssel körülvett, füvesített kertes házban, úgy a kölyök szocializálása is elkezdődhet egy viszonylagosan biztonságos környezetben.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993