Szőrhullás

2024.03.17.

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
A kutyusom 16 éves. Korához képest igen élénk, jó étvágyú, nem beteges, nincsenek fájdalmai.
Az elmúlt időben azonban elkezdett foltokban hullani a szőre és nem nő vissza(nem vakarja, nem rágja) ez lehet az idős kora miatt?
Mit javasol? Esetleg, ha nem nő vissza neki a későbbiekben sem, szükséges valamilyen fényvédő készítmény a nyárra?
Köszönöm a válaszát!

Idős korban emberben és állatban egyaránt sajnos egyre inkább várhatóak eltérések a szervi működésekben, a legtöbb betegség halmozottan  jelentkezik. A 16 éves, csak kint tartott Foxi esetében örülhetnek a kutya élénkségének, jó étvágyának – de a foltokban hulló szőre már önmagában is figyelemfelkeltő, tünetként értékelendő kell, hogy legyen. Jó lenne megfigyelni, hogy a “jó étvágy” nem jelent-e túlzott étvágyat, nem túlsúlyos-e a kutya, nem iszik-e feltűnően többet a korábbi években megszokotthoz képest.

A szőrhullást sokféle ok (paraziták, gombák, bakteriális bőrgyulladások, allergia, endokrin zavarok …) kiválthatja, ha ez nem jár különösebb viszketéssel, a bőrgyulladás látható tüneteivel, akkor sok esetben endokrin zavarok (pajzsmirigy-, mellékvese, nemi mirigyek …) egyike állhat a háttérben. Ha nem ivartalanított az idős kan Foxi, akkor a hormontermelő heredaganat lehet a legvalószínűbb ok, de a pajzsmirigy alulműködés, vagy mellékvese kéreg túlműködés (Cushing) sem ritka.

Biztosan nem a napolaj lesz a megoldás, sokkal inkább a kutya részletes kivizsgálása tudja kideríteni, hogy mi okozhatja a szőrvesztést és a sokféle lehetséges ok megoldása, kezelése rendkívül eltérő lehet. Keressék fel állatorvosukat, mondják el megfigyeléseiket, és kérjék a kutya részletes kivizsgálását. Ne lepődjenek meg, ha esetleg több eltérés, betegség is kiderül, amivel foglalkozni kell. A szőrvesztés oka is csak így derülhet ki, és csak ezután lehet a megoldásokkal foglalkozni.

A pontos diagnózis(ok) ismeretében a kiegészítő kezelésben szerepet játszhat többféle gyógynövény hatóanyagot tartalmazó készítmény is:

https://fitovet.hu/termekeink/

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993