Szőrhullás

2019.11.26.

Tisztelt Doktornő, Doktor Úr! 1 éves, 7 kg-os törpe tacskó (2 hónapja) ivartalanított szuka kutyánk hasa, füle mögötti része, nyaka hozzánk kerülése óta szinte teljesen szőrtelen, látszik a bőre. Rengeteg vizsgálaton átesett, először pozitív lett gombára, kezeltük. Mindenféle vizsgálaton voltunk már: általános felmérés, szívférgesség teszt, oltások, bőrkaparék vétel stb., egyik sem hozott eredményt. Az utóbbi időben pici fehér szőrtelen pontok is megjelentek a füle mögött, arcán, térdhajlatában, de nem vakarózik feltűnően sokat. Egyébként lazacos-bárányos száraz tápot eszik, magas energiaszintű, jókedélyű, szeretetéhes kutyus, minden oltása megvan, havonta szívférgesség elleni tablettát kap, élősködők ellen cseppentünk a hátára. Allergiáról, bűzmirigy problémáról nem tudunk. Aggódunk, hogy esetleg nagyobb baj lehet a háttérben, belső szervi probléma, ne adj’ Isten daganat. Mit javasol, milyen vizsgálatot végeztessünk még el? Mi lehet a probléma? Vagy törődjünk bele, hogy ő ilyen típus? Okozhat a szőrtelenség nagyobb gondot? Segítő válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel, egy aggódó gazdi.

A Törpe tacskók általában vékony bőrű, gyéren szőrözött kutyusok, a leírt területeken különöen gyakori, hogy gyéren növekszik a szőr. Persze náluk is előfordulnak szőrhullással járó bőrtünetek is, és valóban jónéhány szisztémás betegség is járhat szőrhullással kopaszodással.

Ha ennél a kutyusnál kóros mértékű szőrhiány alakult ki, úgy a leírása alapján talán a legnagyobb eséllyel atópiás bőrbetegség, vagy endokrin betegségek egyike, allergia (nem biztos, hogy táplálékallergia), vagy gombás bőrbetegség állhat a háttérben. Talánb a legokosabb leenne, ha bőrgyógyászati szakrendelésen, vagy endokrin szakrendelésen kezdenénk neki szisztematikus kivizsgálásnak. Sajnos lehet, hogy sok türelemre és áldozatvállalásra lesz szükség a diagnózishoz.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993