Több hónapja tartó hasmenés

2022.01.05.

Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr!
Végső elkeseredésben írok Önnek!
Vidéken, 2021 augusztus elején talált, akkor körülbelül 5-6 hetes, már akkor is hasmenéssel és szem sérüléssel küzdő, menhelyre került, jelenleg is ivaros, most 5 hónap körüli cica, több hónapja tartó orvosi kezelések után is, csillapíthatatlan hasmenéssel küzd.
Menhelyre való bekerülésekor kapott infúziós kezelést, kiszáradás miatt.
Első örökbefogadói, a szűnni nem akaró hasmenése miatt, vissza vitték a menhelyre. Egy rövid időre javulás mutatkozott, de aztán újra visszaesett.
A szemét kötőhártya gyulladásra kezelték (Tobrex). A váladékozás megszűnt, de látszik, hogy a szeme nem teljesen ép, talán sérülésből ered. (Ezt a későbbiekben szemész szakorvossal konzultálva lesz kezelve!)
A következő készítményeket kapta a cica: Stomorgyl (többször is), Laxativ paszta, Calo-Pet paszta, Florentero tabletta, Catosal injekció, Synbiotic D-C tabletta, Biogenic Vet ProBio paszta, Shotapen injekció, Salsol oldatos infúzió, Carprofelican injekció.
2021 novemberében bélsár mikrobiológiai vizsgálata történt, mely negatív eredményt hozott, viszont Giardia gyorsteszt pozitív lett (ekkor láza is volt), melyre Enteroguard tablettát kapott, körülbelül 1 hétig. Javulás a széklet színében (sötétbarnából,világosabb barnára váltott) és kissé állagában (formálhatóbb lett, a teljes vízszerűből) is történt, de a gyógyszer elhagyása után, ismét visszaesett.
2021.10.30. óta, hasmenésre és hányásra (mely soha nem volt) ajánlott diétás tápot és pástétomot kap orvosi javaslatra.

2021.11.29- én fogadtuk örökbe a fentiek teljes tudatában.
Budapestre hoztuk, ahol újabb vizsgálatokat végeztek és immunerősítőt (Vetri DMG) és probjitikus készítményeket (Florento paszta, Purina Pro Plan Fortiflora Feline Probiotic) kap jelenleg is. (Bolhaság kezelésére pedig, Stronghold spot on-t kapott, amely ezt a problémát teljesen megszüntette!)
3 napon át gyűjtött bélsárból, első körben helyben elvégzett Giardia gyorstesztje negatív lett, ezután a bélsár továbbküldése laboratóriumi vizsgálatra (parazitológia és tenyésztés) is megtörtént.
Mikroszkópos vizsgálat eredménye:
“Féregpete, protozoon negatív (natív és felszíndúsítás), normál bélflóra, aerob tenyésztéssel.”
Ismételt bélsár vizsgálatot javasoltak, melynek eredménye (friss bélsárból, tenyésztés+parazitológia): “Gyér normál flóra. Campylobacter sp., illetve kenetben nagy számban Clostridium és sarjadzó gomba, féregpete, protozoon továbbra is negatív.
Mikrobiológus szerint, a kitenyésztett Campylobacter sp., Clostridium és sarjadzó gomba, a bélflóra eltolódás indikátorai. További vizsgálatra javasolná még a Trichomonas egysejtű kórokozót, melyet PCR vizsgálattal, vagy nagyon friss 1-2 órás bélsármintával lehetne igazolni, de ez a fertőzés általában az életkor előrehaladtával magától is megszűnhet, kezelni viszont csak pontos diagnózis után lehetséges.”
Orvosi javaslatra, Stomorgyl tablettát kapott (fél tabletta naponta, 7-10 napon át), melyet vonakodva (hiszen ezt már régebben is többször kapott), de beadtunk neki, de az állapota a gyógyszer hatására pár nap után romlott, így abba hagytuk a kezelést. (Újra sötét és több, vízszerű széklet, nagyobb fokú puffadás, mint előtte)
Utolsó kontroll vizsgálat alkalmával jeleztem a kezelő orvosnak, hogy a megismételt bélsár vizsgálat, nagy számban Clostridium és sarjadzó gombát mutatott ki, ezért szeretnék egy másik antibiotikumra váltani, amely nem metronidazol tartalmú. Azt a választ kaptam, hogy ezek a bélflóra eltolódása miatt vannak jelen a belében és nem szeretnének másik antibiotikumra váltani, sőt az állapotromlás miatt, egyáltalán nem adtak neki gyógyszert.
(Fiv, FeLV tesztje negatív!)
Általános állapota: láztalan, lassan, de hízott és nőtt is, nincs kiszáradva, kedve jó, aktív, fertőzés veszélye miatt ketrecben tartott, nagy fokú puffadás, kellemetlen szagú gázok, sötét formátlan, bűzös széklet, mely sokszor, úgy távozik belőle, hogy nem is veszi észre.
“A testtájéki nyirokcsomók fiziológiás alakúak és nagyságúak, sima, rugalmas tapintatúak, környezetükből könnyen elmozdíthatóak, nem fájdalmasak. Légzési és szívhangok dorombolás miatt nem megítélhetőek. A has nem fájdalmas, puha, betapintható, benne szabad hasűri tartalom, vagy rezisztencia nem érezhető.”
Kis rutin és hasmenés profil – vérkép eredményére várunk jelenleg.
Hipoallergén táplálásra való átállást javasoltak, melyet a következő napokban kezdünk el.

A kérdésem az lenne, hogy valóban hatástalan lenne egy másik hatóanyag tartalmú antibiotikum (pl: amoxicillin, klindamicin), mert a bélflóra eltolódás miatt van jelen a Clostridium és sarjadzó gomba, ahogy ezt nekem is mondták, vagy esetleg rezisztens lett a metronidazolra?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: F. Brigitta

Nézze, lehet, hogy a legfrissebb eredmények hozzák majd meg az áttörést a krónikus hasmenés diagnózisában, és azután a kezelésében, de én azt sem látom a hosszú történetben, hogy mennyiben vannak meg a kölyök védőoltásai, kizárhatóak-e a vírusos megbetegedések, mennyire valószínű az allergiás háttér. Nem kizárt, hogy mostanra a sok állatorvos által ajánlott és elvégzett hosszadalmas antibiotikumos kezelések  mellékhatása (dysbiosis) az egyetlen oka a még mindig fennálló hasmenésnek.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993