Trombózis

2021.03.27.

Üdvözlöm! 10 éves ivartalanított fiú cicámnak trombózisa lett. (nyereg trombózis). Hiába vittük naponta vissza az állatorvoshoz másra gyanakodtak a lebénult és hideg hátsó lábak jellegéből. 4 nap múlva egy másik állatorvosnál az uh-on derült ki hogy a fenti betegség alakult ki nála. De ők altatást javasoltak. Nem tudom jót tettem e vele de most egy 3. állatorvosnál vagyunk aki vérhígítóval kezeli az állatot. Mind két hátsó lába melegebb tehát ha nem is oldódott fel a vérrög már átszivárog az erekben a vér. Pisil, kakil, eszik magától. Sajnos inni nem akar így fecskendőből itatjuk jelenleg bevált. Mit jelent hogy a hátsó lábak már melegek de még sincs pulzus? Ez a láb még használható lesz vajon? Sokat javult olyan tekintetben hogy élénkebb lett, érdeklődő ismét minden után. Néha már fel tud állni, ülni teli talppal, de a járás nem megy neki. Hátrafordul mind a két lábfeje így azon próbál menni ami természetesen rögtön ki is csúszik alóla. Benti cicáról van szó, próbáljuk a kedvenc helyeire vinni naponta többször is hogy érjék ugyanúgy a különböző ingerek, ne csak a kosárba feküdjön. Attól hogy a lábfején próbál közlekedni nem nyúlnak meg az ínszalagok? Vagy hiába várom a csodát?Esetleg lehet érdemes próbálkozni valamivel merevíteni a lábfejét hogy ne forduljon hátra ha próbálkozna a járással? Érdemes esetleg elvinni egy erre specializálodott szakemberhez? Hova lenne érdemes ha igen? Én már azzal is elégedett lennék ha az egyik hátsó lába menthető lenne. Jó nekünk a 3 lábú cica is csak legyen.

Egyetértek abban, hogy egy végtag amputáció után is jó minőségű életet élhet egy cica (kutya, ember …).

A legtöbb eséllyel az a kolléga tudja megválaszolni a kérdéseit, aki jelenleg a cica kezelését végzi. Akár ő is ajánlhat szakembert. aki másodvéleményt tud adni, és a további kezelésekben, esetleg az amputációban segíteni tud.

Számomra leírása alapján az sem egyértelmű, hogy mennyi idő telt el a tünetek jelentkezése óta, mennyit javultak a tünetek, lehet-e a trombózis hátterében egyéb komoly betegség (tumor), és az sem, hogy a 10 éves ivartalanított cica milyen általános állapotban van, nincs-e egyéb társbetegség (szív-, máj-, veseelégtelenség, elhízás, ízületi elváltozások …) jelen. Mindezek figyelembevételével érdemes meghozni a döntést a további konzervatív kezelés, vagy amputáció mellett.

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993