Tumor

2023.05.29.

Tisztelt Doktornő!
8 éves golden jellegű kutyánknak kb. 3 héttel ezelőtt elkezdett sűrűbb, olykor enyhén véres váladék folyni a jobb orrlyukából. Pár nappal később produkálni kezdte az úgynevezett befelé tüsszentést napi 1-2 alkalommal, ami után picit vèrzett az orra. Ez már megijesztett és ismeròs által állatorvosunkhoz elküldtem erről felvélt, fényképet, hogy mi ikyenkor a teendő. Ő azonnal endoszkópiát javasolt. Bízva abban, hogy azonnal nem csak ez az egyetlen vizsgálati lehetòség, kihívtunk egy màsik orvost, a körzeti állatorvost. Ő gyulladásra gyanakodva, augmentint ìrt fel és beinjekciózta 2 alkalommal pár nap eltolódással. A kutya éjszaka egyre nehezebben vette a levegőt az orrán, ezèrt az orvos röntgent javasolt, de neki nincs, ezèrt elvittük egy másik orvoshoz Ceglédre. Az altatásnál belenézve a kutyus szájába ezt állapította meg: lágy szájpadot teljes vastagságban kitöltő, kb. dió nagyságú, tömött tapintatú sötét szìnű, kifekéjesedett terime
Röntgen: csontos orrjáratokban elváltozás nem látható.
Ezek alapján azt mondta, hogy sajnos ez nem műthető. Egy idő után eutanázia
Ezzel a diagnózissal a körzeti állatorvos azt javasolta, hogy szedjen a kutya szteroidot és ha úgy látjuk, altatás.
Jelenleg a kutyának egyre rosszabbodó légzése van. Nappal elvan, játszik, ètvágya van, sokat iszik, aktívnak mondható. Ilyenkor liheg, tehát a száján veszi a levegőt. Amikor aludna, akkor viszont nehéz (legalábbis hallhatóan), mert úgy hallatszik, hogy amikor csak az orrán lélegezne, akkor szörcsög, horkol és amikor kinyitja a száját a garat környékéről szintén erős szörcsögő hangot ad. Ilyen van ivás itán is, borzalmas hallgatni. Az éjszakák rettenetesek. A felgyülemlő váladékkal nem tud mit kezdeni. Olykor folyik ki neki, nagyon sűrű, zöldes váladék, azt mindig töröljük, szinte kihúzható egy csíkban. De annál több termelődik és most a befelé tüsszentèst sem produkálja, higy legalább azzal segítene magának. Nagyon sajnáljuk, mert csalàdtagként szeretjük. Most az ünnep miatt nem akartuk zavarni a körzeti orvost, hogy lehet-e ezzel a váladékkal valamit kezdeni? Segíteni kiüríteni valahogy? Illetve Önt kérdezem, hogy beletörödjünk-e, ebbe a nem műthetőnek mondott diagnózisba? Nem akarjuk szenvedtetni ha nem kell, de jó lenne tudni, hogy tényleg el kell-e engednünk? Nagyon nehéz. Kérem segítő válaszát!

Az onkológiai diagnózishoz nélkülözhetetlen a citológiai/szövettani eredmény, valamint a primer tumor méretének, pontos lokálizációjának, kiterjedtségének és az esetleges nyirokcsomó illetve távoli áttétek ismerete. A kutyát ugyan már több állatorvos többféle módon vizsgálta, tünetileg kezelte is, de nincs pontos onkológiai diagnózis, ezért nem ismerhetjük az esélyeket, esetleges megoldási lehetőségeket. Egyenlőre leírása alapján annyit lehet tudni, hogy méretes, fekélyező szájüregi (lágyszájpadlási eredetű) tumorról van szó, de nem tudjuk mennyire rosszindulatú, mennyire előrehaladott, vannak-e áttétek a nyirokcsomókban, vagy máshol a testében.

Ha nem tudnak, vagy nem akarnak részletes onkológiai kivizsgálást végezni, ezzel az esetleges esélyeket pontosabban megismerni, akkor a leírtak alapján szerintem nem érdemes a kutyát tovább tünetileg kezelni, mert inkább ezt érzem “felesleges szenvedtetésnek”. Ha nincs további vizsgálat, úgy a leírtak alapján akár most el lehet búcsúzni a kutyától, és a következő héten lehet kérni az eutanáziát.

A részletes onkológiai kivizsgáláshoz ahogyan az elején írtam, citológiai/szövettani vizsgálat, valamint a betegség előrehaladottságának (primer tumor, nyirokcsomó ill távoli áttétek)  megismerésére egésztest 3D képalkotó vizsgálat szükséges. Ha lesz pontosabb onkológiai diagnózis, úgy az eredmények ismeretében megítélhető, hogy operálható-e a tumor, ill. más onkológiai kezelésekkel (gyógyszeres kezelés, immunterápiák, oncothermia … ezek kombinációi) mit lehet nyújtani a kutyának.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993