tüzelés

2022.12.28.

Kedves Doktornő/DoktorÚr!

A kiskutyám lassan 8 éves , jelenleg tüzel. Eddig nem volt semmi probléma, minden tüzelés 21 napig tartott napra pontosan. A kiskutya jelenleg a 27-dik napnál tart. A péra körül kis foltokat találtam, nem sebek inkább ekcémára hasonlító kiszáradásszerű, kisebb pattanásméretű foltok. Nem “csepegtet” , inkább pici barna folt marad a tüzelőbugyiban. Mintha múlna el ,napról napra kevesebb, de mégis zavar, hogy van. A kutya kifejezetten jókedvű volt ma reggel is, minden rendben van a hangulatával, az étvágyával, az emésztésével, megfelelő mennyiségű vizet iszik.
Ezek után biztos, hogy ivartalanítani fogom, mert ezt már rendellenesnek érzem. Szükséges-e állatorvoshoz vinnem az Önök véleménye szerint? Vagy elhúzódhat valamiért és ráérek januárban?
A véleményét szeretném kikérni laparoszkópos ivartalanítással összefüggésben? Nagytestű , idős kutyáknál nagyon jól sikerült, pillanatok alatt túl volt rajta. Kistestű kutyáknál is ugyanolyan jól működhet?

Köszönöm válaszát.

Elméletileg egy kistestű kutya endoszkópiás hasüregi műtétei, köztük az ivartalanítás is elvégezhető – de csak állatorvosa tudja megválaszolni, hogy műszerparkja alkalmas-e a kistestű kutyák műtéti beavatkozására is, valamint azt is, hogy elegendő tapasztalata van-e a mini ebek endoszkópos műtétei területén is.

További probléma lehet, hogy az idős szuka rendellenes tüzelésének hátterében könnyen előfordulhat petefészek ciszta/tumor, az sem lehetetlen, hogy pyometra/mucometra, vagy méh ciszta/tumor miatt célszerű lenne a méh eltávolítása, vagy egy feltáró műtét során megnagyobbodott (akár áttétes) nyirokcsomó megtalálása és eltávolítása is szükségessé válhat. Persze, előzetes átgondolt vizsgálatokkal ezen elváltozások jelentős része is kiszűrhető.

A fentiek miatt az elhúzódó tüzelés még jó általános állapot mellett is konzultációt, állatorvosi kivizsgálást érdemel a hagyományos vs endoszkópiás műtét eldöntése előtt.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993