uh tünetmentesen? 4

2023.06.10.

Rosszul mondta, volt a teljesen tünetmentes, 1,5 éves pozitív szívférges kutyám szívultrahangon az ön javaslatára, de a Dr.nő semmit nem látott.. Mondta, miért kéne mindig látni a férgeket? A CT-t is említettem, de kinevetett, ők nem szoktak CT-t csinálni szívférgességnél. Ön mennyit szokott? Meg ha tünetmentes a kutya, ön milyen gyógyszert adott már a talált szívelváltozásra? Vetmedint? És tünetmentes, kisszámú szívféregnél ön inkább a katéteres eltávolítást javasolná, nem az immiticidet?

Örülök, hogy az elvégzett ultrahang vizsgálat nem tárt fel sok szívférget, és szív-, keringési rendellenességeket, ahogyan ön is örülhetne ennek, hiszen így sokkal jobb helyzetből indulnak a kutya esélyeit, jövőjét illetően. Erről szólt a vizsgálat, hogy kiderülhessen, ha van rendellenesség, és az is, ha nincs, igazán szerencsés, hogy ezt “látta a doktornő”. Kizártnak tartom, hogy kezelő állatorvosa, vagy az ultrahang vizsgálatot végző doktornő feleslegesnek ítélte volna a tesztpozitív, tünetmentes kutya ultrahang vizsgálatát. Én nem azt írtam, hogy biztosan látja a kifejlett férgeket, hanem azt, hogy “Jó eséllyel látja a kifejlett férgeket, hozzávetőlegesen meg tudja állapítani a számukat, helyeződésüket, látja az általuk keltett esetleges eltéréseket (szívüreg és ér tágulatok, vér áramlási anomáliákat, turbulenciákat …). ” Néhány (kisszámú) kifejlett féreg vizualizálása az UH vizsgálat során esetleges, azaz, vagy láttatható, vagy nem, de mennyiben nem, az is fontos észlelés. Igen ritka esetekben az is elképzelhető, hogy a a teszt pozitivitást okozó férgek nem megszokott helyeződésben (pl hasi aorta) vannak, vagy elpusztult(ak), elsodródtak. Szintén igen ritka esetekben előfordulhat az is, hogy a teszt volt álpozitív.

Természetesen, ha nem volt látható szívféreg a kutya tüdő artériájában és a szívüregben, akkor nem célszerű a katéteres eltávolítás mellett dönteni. Érzésem szerint értelmes döntés lehet akár a szívféreg teszt megismétlése, vagy az immiticide kezelés megkezdése is – de ezt állatorvosaival célszerű megbeszélnie.

Érzésem szerint jól döntöttek állatorvosával, hogy a kutyán elvégezte a szívféreg tesztet, és az ultrahang vizsgálatot. Az én tanácsom továbbra is az, hogy állatorvosaival közösen értékeljék a rendelkezésre álló adatokat, és döntsenek továbbra is felelősen a továbbiakról.

 

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993