uh tünetmentesen?3

2023.06.04.

Tudom, hogy ajánlott a szívultrahang, hiszen ebből él a doktor, de mennyi az esélye, hogy ott lát valamit? 1%? nem lenne jobb előbb egy RTG? Ha tünetmentes a kutya, akkor milyen kezdeti szívelváltozást lehetne látni, amit kezelni érdemes? Ha tünetmentes, akkor is szoktak katéterezni? Nem inkább az immiticide ajánlott? Köszönöm

A kérdéseit részleteiben állatorvosával célszerű megbeszélnie, hiszen én alig tudok valamit az esetről, így a továbbiakban is csak általánosságban tudok válaszolni.

Tudom, hogy ajánlott a szívultrahang, hiszen ebből él a doktor, de mennyi az esélye, hogy ott lát valamit? 1%?nem lenne jobb előbb egy RTG?

Ha tudja a választ a kérdésére, akkor igazán kár egy állatorvos válaszol rovatban érdeklődnie. A jól felszerelt rendelők jó része rendelkezik ultrahanggal és röntgennel, az ott végzett diagnosztikai bevételeinek egy részét ilyen vizsgálatok adják. A szívféreg teszt pozitív, tünetmentes kutya szívultrahang vizsgálatánál egy jó készülékkel egy tapasztalt diagnoszta biztosan “lát valamit”. Jó eséllyel látja a kifejlett férgeket, hozzávetőlegesen meg tudja állapítani a számukat, helyeződésüket, látja az általuk keltett esetleges eltéréseket (szívüreg és ér tágulatok, vér áramlási anomáliákat, turbulenciákat …). Röntgen felvételeket előtte, vagy utána is célszerű lehet végezni, sokszor ugyanazon napon megtörténik a két vizsgálat, amelyek eredményei szépen kiegészítik egymást. Ha egy hasonló esetben akár mellkasi CT vizsgálat készül az sem szokatlan, vagy ördögtől való ötlet.

Ha tünetmentes a kutya, akkor milyen kezdeti szívelváltozást lehetne látni, amit kezelni érdemes?

Ha tünetmentes a kutya, akkor is találhatnak kezdeti, még kompenzált szív- érrendszeri elváltozásokat is (szívüreg tágulat, szívizom megvastagodás/vékonyodás, billentyű elégtelenség, turbulenciák, kamra/pitvar telődés idő idők és a szívüregek ürülésének eltérései …. aritmia, szívfrekvencia eltérések …) amik az eltérések mértékétől függően kezelést érdemelhetnek. Ha a kezdeti elváltozások nincsenek jelen, vagy jelenlegi mértékükben nem igényelnek kezelést, az is igen fontos a kutya szívférgességének kezelése szempontjából. Emellett a szívférgek mennyisége és lokalizációja …

Ha tünetmentes, akkor is szoktak katéterezni? Nem inkább az immiticide ajánlott? Köszönöm

Igen, tünetmentes, kisszámú kifejlett szívférget is sok esetben érdemes katéteres eltávolítással kezelni. Biztosan vannak esetek, amikor inkább a melarsomine (Immiticide inj) kezelés ajánlott és a “slow kill” gyógyszeres módszer mellett is sokan döntenek.

A terápiás stratégia megbeszéléséhez a minél több, friss, pontos vizsgálati eredmény ad megfelelő alapot. A kutya általános állapota, kondíciója, terhelhetősége,  esetleges társbetegségei, a kezelések elérhetősége, ára, a tulajdonos elvárásai … és egyebek állatorvosával történő átbeszélése alapján tudják a legjobb döntést meghozni.

Szívesen.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993