vélemény?

2022.02.21.

Tisztelt Doktor Úr,
Fehér Havanese ivaros kan kutyám 13 éves lesz októberben. Az elmúlt fél évben sokat öregedett, szemei, szája, lábai bebarnultak. Olykor a levegőt rágja, éjszakánként csamcsog és a lábát nyalja. Ha hirtelen eszik köhög krákog. Fúrja a földön magát, mintha a feje viszketne. Sajnos teljesen félreértették a tüneteket és allergiára gondoltunk. Nemreg vérképet csináltattunk ami semmi szervi bajra nem adott utalást. Étvágya jó, de feltünt, hogy csak az apró falatokat fogadja el. Legtöbbször sajtot Wolfbut konzervet, Eukanuba dermatist, és Happy dog lovas szárazat eszik. Ma kitapintottam a torkának alul egy jókora gömböt/ göböt, ami körülöleli a gégét is. Körülbelül ott, ahol a fej a nyakkal talalkozik.Nagyon megijedtem. Egyébként minden oltása megvan. A kombinált is. Fel éve igen fáradekony, sokat alszik. S ijesztő, hogy néha csak mered maga elé, mintha le akarna esni a feje. Viszont ha sétálni megyünk fürge és friss. Mi lehet a baja? Enni igen jó étvággyal kezd, aztán ha hamcsol köhög, mintha fulladna. Ritkán húzza a fenekét, de ki van nyomva a mirigy és feregteleitve is van.
Mi a véleménye?

A véleményem csak az lehet, hogy a nem fiatal, sokféle tüneteket mutató kutyát érdemes lenne alaposan kivizsgálni.

A fizikális vizsgálatok során állatorvosa figyelmét fel kellene hívni a kutya nyakán tapintott elváltozásra. Ez, ha helyes a megfigyelése akár pajzsmirigy, vagy nyirokcsomó daganat is lehet.

A fizikális vizsgálatok mellett érdemes lehet vér- és vizelet laborvizsgálatokat, citológiai vizsgálatot, és képalkotókat is végezni, hogy a kutya betegsége(i), azok előrehaladottsága, és esetleges társbetegségei kiderülhessenek. Ezután lehet az esélyeket, megoldásokat átbeszélni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993