véleménykérés – emlődaganat

2022.02.12.

Tisztelt Cím!

Telefonos érdeklődésemre felmerült az a lehetőség, hogy a cicánk ultrahang képeit és a vérvételi eredményét megküldöm e-mailben, előzetes szíves véleményezésre.

Cicánk, Bandita 2007. szeptember 26-án született.

2020. nyarán borsónyi csomócskát észleltünk a hasán, az egyik cicijénél. Elvittük állatorvoshoz, aki a cicusunk életkorára tekintettel várakozást és figyelést javasolt.

A csomó növekedett, ezért felmerült a műtét. (október környéke) Kértem vérvételt és vizeletet. A véreredmény jó volt, a vizelet húgysavat mutatott, ezért erre kezdte kezelni az orvos.

A kezelés sikeres volt, a csomó viszont nőtt.

Végül 2021. január 29-én került sor a műtétre. A műtét során – nekem is mutatták – öklömnyi duzzanat és számtalan kisebb csomó volt a hasán. Kiderült., hogy a nagy duzzanatot a többszörösére megdagadt lép képviselte. Eltávolították a lépét, az egyik cicijét, a kisebb csomókat. (Nem tudom mennyit)

Az orvos javaslatára nem küldtük el szövettanra, mert ha áttétes, úgysem tudtak volna segíteni, ha pedig nem, akkor felesleges anyagi kiadás.

A műtétet követően voltak problémák, a műtétet követő kb. 3-4 napon úgy tűnt, mintha véreset hányt volna. Nem tudtuk mitől.

Közel egy hétig infúzióra vittem, naponta. Március környékére már szépen megerősödött.

2021. májusban orvost váltottunk.

2021. nyarán ismét kis csomót találtunk a hasán. Az orvos – a korára, és a műtétre tekintettel – figyelést, várakozást, szeptemberre ultrahangot írt elő.

Mivel allergiás reakciók jelentkeztek Banditánál, 2021. júniustól szteroid tartalmú gyógyszert (Prednisolon) is elkezdtünk adni. Eleinte 2x 1/2, majd 1/2 és 1/4; 2x 1/4; most reggel 1/4 tablettát kap.

A kics csomó megnőtt szeptemberre, de az állapota nem mutatott rosszabbodást, ezért tovább vártunk.Az is számításba jött, hogy esetleg a műtéti heg alatti duzzanatról van szó.

A csomócska jól látható gombóccá nőtt.

Az étvágya általában jó. Visszafogottabb lett, de nehéz megítélni, hiszen ez már a korából is adódhat. Kinti-benti cicus, így azt nem tudjuk ellenőrizni, hogy az anyagcsere kielégítő-e, de nem mutatkozik probléma.

Szeretném kérni Doktornő szíves véleményét az ultrahang és a vérvétel alapján, az esetleges kemoterápiás kezelésről. Vagy bármilyen más kezelésről.

Tatabányán lakunk, az autóút stresszel jár Bandita számára, de ha bármilyen módon segíteni, javítani lehetne az állapotán, vagy előmozdítani a gyógyulását, megoldanánk a feljutást.

Csatoltam a legutolsó ultrahang felvételeit és vérvétel eredményeit (2021. november). Időközben a szteroid-adag csökkent. (ezt is csatolom.)

Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

Története szépen példázza, hogy milyen fontos lenne minden eltávolított terime esetében a szövettani vizsgálat. Esetükben azt sem tudhatjuk, hogy a korábban eltávolított lépelváltozás bármilyen kapcsolatba hozható-e az akkori és a mostani emlőtumorokkal.

A mi felfogásunk szerint nem érdemes egy kis tumor esetében várni, hogy növöget-e, és a kor önmagában nem zár ki akár megterhelő műtéti megoldást sem.

A Bandita esetében két stratégia szerint is jól dönthetnek. Az első szerint a korábbi vizsgálati adatok alapján meghozzák a döntést, és a cica még meglévő összes emlőtelepét, a daganatosan elváltozott emlőmiriggyel, és az esetlegesen megnagyobbodott nyirokcsomóval együtt eltávolítják. Ha még ivaros a cica, úgy a petefészkeket és méhet is eltávolítják.

A 2. stratégia szerint a  Bandita először részletes kivizsgáláson megy át át a betegség előrehaladottságának és a cica terhelhetőségének megállapítása érdekében. A friss laboradatok, az emlőterime citológiai eredményének és friss képalkotók (lehetőleg 3D képalkotó) ismeretében pontosabban megismerhető a Bandita esélyei, a műtéti beavatkozás, vagy egyéb onkológiai kezelések várható eredménye.

Véleményem szerint a legrosszabb stratégia az, ha tovább várnak a tumor növekedésére és további esélyt adnak az áttétek megjelenésére.

 

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993