Vérkép

2022.06.11.

T. Doktornő/Doktor Úr!
Öt éves pulim hetek óta kapkod hátra, mintha a fara vagy a lába fájna. Kapott két szteroid injekciót, antibiotikumot, de konkrét okát nem találták, bár ortopédus is vizsgálta.A tünetek azóta csökkentek.A vérvétel eredménye aggaszt, több eltérés is van, és főként a vas nagyon magas. Ön szerint mennyire kell aggódnunk?Az orvosunk szerint nem kell aggódni, és én nem vonom kétségbe az ő szakértelmét, de jó lenne hallani egy másik véleményt is. Bemásolom a leletet.
Gyógyszert azelőtt nem kapott, csak Bravectot.
Köszönettel Lévai Ági
PraxisLab Állatorvosi Laboratórium
1038 Budapest, Vasút sor 34.
Laborvezető: Dr. Balogh Nándor Phd. Dipl.ECVCP
Lelet azonosító: Beküldött vonalkód: Beküldő:
Beküldő állatorvos: Mintafogadás: Beküldött minták: Állat neve: Tulajdonos:
Faj:
Fajta: Ivar:
Szül. idő: Mikrochip:
Labordiagnosztikai lelet
R_21253749
20293238
Szent Bernát Pestimrei Kisállat-ambulancia
4985 – Dr. Keszthelyi Boglárka
2022-06-04 08:49:44
EDTÁ-s teljes vér (202932381), szérum (202932382) Betyár
Lévai Attila
Eb/kutya
Puli
Hím
2017-12-23
Az állat PraxisLab azonosítója*: 255545
Kérjük, ha ebből az állatból ismételt mintát küld, hivatkozzon a fenti azonosítóra!
2019.03.01-től a vérképek vizsgálatának rendszere megváltozott. Bővebb információ (áo belépés után): https://praxislab.hu/lab/page/inside-page/praxislab-2019-es-valtozasok
Panel:
Geriátriai profil (kutya)
Vizsgálat Eredmény Mértékegység Referencia
AUTOMATA VÉRKÉP SIEMENS ADVIA 2120
Vörösvérsejtszám 6.81 T/L 5,50 – 8,50
Hemoglobin 169 g/L 120 – 180
Hematokrit 51.7 % 38.0 – 57.0
MCV (átl. vvs térf) 76 fL 61 – 80
MCH (átl. vvs Hb-tartalom) 24.9 pg 20.0 – 26.0
MCHC (átl. vvs Hb koncentráció) 328 g/L 300 – 360
Átlagos mért. vvs Hb konc. 321.00 300-360
Mért vvs Hb tartalom
24.30
Vvs méret szórás 12.1 12.0 – 13.2
Hb koncentráció eloszlási szélesség
18.40

Vvs Hb szórás
2.92
Hypochrom vvs % 1 %
Makrocitozis
+
Macrocytaer vvs% 5 %
Thrombocyta 294 G/L 150 – 450
Vérlemezke aggregatio miatt a valós szám a mértnél magasabb lehet.
Vérlemezke aggregatio
+
Átlagos vérlemezke térfogat 11.9 fL 8.5 – 14.5
Mean Platelet Component 18 g/L
Thrombokrit 0.35 % 0.18–0.44
Thrombocyta térfogat szórás
46
Makrothrombocyta
+++
Fehérvérsejtszám 9.4 G/L 6.0 – 15.0
Neutrophil abs. (Advia 120) 5.9 G/L 4.3 – 9.0
Lymphocyta abs. (Advia 120) 2.20 G/L 0.50 – 4.50
Monocyta abs. (Advia 120) 0.70 G/L 0.25 – 1.00
Eosinophil abs. (Advia 120) 0.50 G/L 0.10 – 1.20
Basophil abs. (Advia 120) 0.00 G/L 0.01 – 0.08
Large Unstained Cells abs. (Advia120) 0.00 G/L 0.03 – 0.58
RETICULOCYTA PARAMÉTEREK SIEMENS ADVIA 2120
Abszolút retikulocitaszám + 107.4 G/L <60 G/L
Anaemia esetén a retikulocyta-válasz elbírálása az alábbiak szerint alakul: 500 G/l Kifejezett regenerációCharles W Brockus in Kenneth S Latimer Duncan and Prasse’s Veterinary Laboratory Medicine: Clinical Pathology, 5th Edition 2011, Wiley-Blackwell
Retikulocyta % 1.6 %
Reticulocyta MCV 94.20 fL 81.00 – 97.00
Reticulocyta cellularis Hb 26.60 pg
Retikulocyta Hb koncentráció + 284.00 262.00 – 281.0
Reticulocyta RDW
12.70
Alacsony festődésű reticulocyták + 649.0 68.0 – 647.0
Alacsony festődésű reticulocyta % 70.9 65.0 – 91.0
Közepes festődésű reticulocyták 155.00 6.40 – 260.0
Közepes festődésű reticulocyta %
16.90
Magas festődéső reticulocyták
112
Magas festődésű reticulocyta % + 12 4.30 – 10.00
MCV delta
17.19
CHDW delta
0.34
HDW delta
10.30
RDW delta
1.40

KLINIKAI KÉMIA – ENZIMEK/SZUBSZTRÁTOK
Összfehérje + 77 g/L 55 – 75
Albumin 39.7 g/L 25.0 – 41.0
Globulin 37.3 g/L 20.0 – 45.0
A/G arány 1.06 0.60 – 1.50
ALT (GPT) + 68 U/L 5 – 60
AST (GOT) 29 U/L 10 – 50
GLDH 6 U/L – 10
Alkalikus foszfatáz 160 U/L – 280
GGT 8 U/L -9
Összbilirubin 3.3 umol/L 0.1 – 5.1
Alfa amiláz 581 U/L 100 – 1200
Lipáz (pancreas) + 82 U/L 8-81
CK (kreatin-kináz) 136 U/L 20 – 225
LDH + 278 U/L 20 – 250
Triglicerid 0.63 mmol/L 0.30 – 1.20
Koleszterin + 7.8 mmol/L 3.2 – 6.2
Glükóz (Szérum) 3.3 mmol/L 2.8 – 4.9
Nem NaF-os csőböl mért érték. A szérumot több mint 30 perccel a vérvétel után elkülönítve, a valós koncentráció magasabb lehet.
Fruktózamin 304 umol/L 187 – 386
Karbamid + 9.6 mmol/L 2.5 – 6.7
Kreatinin 80 umol/L 20 – 150
KLINIKAI KÉMIA – ELEKTROLITOK
Nátrium 147 mmol/L 135 – 155
Kálium 5.06 mmol/L 3.60 – 5.60
Na/K arány 29.05 28.80 – 40.00
Klorid 106 mmol/L 100 – 116
Kálcium 2.74 mmol/L 2.50 – 3.10
Magnézium 0.93 mmol/L 0.70 – 1.00
Foszfát 0.9 mmol/L 0.8 – 1.6
KLINIKAI KÉMIA – SPECIÁLIS VIZSGÁLATOK
Vas +++ 45.1 umol/L 18.0 – 25.0
C-reaktív protein
Hemolízis miatt nem mérhető
ENDOKRINOLÓGIA – PAJZSMIRIGY
Szabad T4 (fT4) 16.30 pmol/L 7.7 – 47.6
Total T4 15.7 nmol/L

MINTA MINŐSÉGI INDEXEK
Hemolizis
+
Enyhén hemolitikus minta. Bilirubin, GGT, fruktózamin, CK, LDH, K értékeket enyhén emelheti.
Ikterusz
NORMAL
Lipaemia
NORMAL
Validálta: Dr. Kunos Viktória Leletkiadás: 2022-06-04 11:57 Leleteink online elérhetők a www.praxislab.hu oldalon a beutalók menüpontban.

A hemolitikus minta indokolhatja a mért magas vas értéket.

Én inkább azt gondolom aggályosnak, hogy az eredeti tünetek okát eddig nem sikerült tisztázni. Nagyszerű, hogy a tüneti kezelés tompította a tüneteket, de a nagy kérdés az lesz, hogy visszatérnek-e a gyógyszerhatás elmúlásával. Amennyiben igen, úgy gondolom további vizsgálatok válhatnak szükségessé.

Állatorvosa véleménye, aki a kutyát és az esetet nálam sokkal inkább ismeri, és a fizikális vizsgálatokat is elvégezhette, sokkal inkább mértékadó a továbbiakkal kapcsolatosan.

 

  • Kutya
  • Puli
  • Hím
  • 1–5 éves
  • csak kert
  • házi koszt + táp
  • kétszer
  • néha
  • évente, veszettség + kombinált
  • nincs
  • 2-4 hete
  • nem
  • igen
  • igen
  • sokat javult
  • megoldom valahogy
  • Budapesten

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993