vérzés

2024.01.29.

Hány G/l trombocitaszám alatt van spontán vérzés?

Akár normális trombocitaszám esetében is lehet belső vérzés más véralvadási zavarok (dikumarol mérgezés, gyógyszer toxikózisok, veleszületett zavarok …)  és érfal rendellenességek, degenerációk esetén.

Az egészségesnél alacsonyabb vérlemezkeszám hajlamosít véralvadási zavarok kialakulására, spontán belső, és/vagy külvilág felé kialakuló vérzésre. Pontos határértéket nem lehet mondani, hogy mikor fog kialakulni spontán vérzés, ez egyedi érzékenységtől és az életmódtól is nagymértékben függ.

Az első jelek lehetnek a bőrön, nyálkahártyán megjelenő apró petechiák, súlyosabb, elhúzódó esetekben ezek összefolyó, nagyobb effúziók-ként jelenhetnek meg, a testüregek felé induló el a vérzés tovább rejtve maradhatnak. A külvilág felé történő látványosabb vérzések történhetnek az orron, szájüregen, húgy/nemi  utakon,  a végbélen (ritkábban hallójárat, kötőhártya …) keresztül is.

Ha állatorvosa súlyosnak, spontán vérzésre veszélyesnek ítéli az alacsony vérlemezke szám értéket, vagy akár lát a bőrön, nyálkahártyán petechiális vérzéseket, úgy megméri a vér alvadási időt, szérum biokémiai paramétereket is meghatároz, nyugalmat, mozgáskorlátozást rendel a kutyának, akár teljes vér transzfúziót (vagy vérlemezke gazdag készítmény, PRP) ajánl a vérlemezkeszám rendezésére. Kivizsgálja, megállapítja az alacsony trombocitaszám okát.

Az alacsony trombocita szám kiegészítő kezelésére hasznos lehet az alábbi készítmény:

https://fitovet.hu/termek/thrombup-szirup/

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993