Vese probléma

2021.11.02.

Kedves Dr. Nő!
7 éves ivartalanított kandúr macskámmal az éves oltásra mentünk az állatorvoshoz. Kértem egy vérvizsgálatot is mivel már nem fiatal macskárol van szó, hogy minden rendben van e. Magas kreatin értéket mutatott a vizsgálat. Hónap végére kaptam időpontot vizelet illetve ultrahang vizsgálatra. Valószínűleg vese probléma. Vizet normális mennyiségben iszik, vizelete több mint a másik két nőstény macskámnak de ez igy van 1-2 éves kora óta. Kérdésem az lenne a vizsgálatig váltsak vese kimélő étrendre (renal)? Idáig Royal canin nedves illetve száraz tápot kapott, kiegészítve cosma nature 80 százalékos csirkemell konzerval. Vagy a vizsgálatokig ne változtassak? Bármilyen tanáccsal segítene, eléggé kétségbe vagyok esve.
Válaszát előre is köszönöm
Tisztelettel
Péter

Az együttesen emelkedett karbamid, kreatinin és foszfor (SDMA) elég nagy biztonsággal jelzi az idült veseelégtelenség jelenlétét macskában, amihez szinte mindig társul a sok vízivás és sok pisilés (PD/PU) is.

Ha egyedül a kreatinin emelkedését észlelik a vérparaméterek között, ráadásul a PD/PU sem figyelhető meg, úgy az más okok (pl.: emelkedett fehérje bevitel, hemolizált vérminta, szövet károsodás/szétesés … ) miatt is elképzelhető. Az sem kizárt, hogy egy ismételt vérvizsgálat esetén a most kissé emelkedettnek mért kreatinin érték már benne lenne az egészséges tartományban.

Nem minden áron szeretném megnyugtatni, de érzésem szerint esélye van annak, hogy a cica nem vesebeteg, és ezt majd a vizelet labor és hasüregi ultrahang vizsgálat is megerősíti. Önnel és állatorvosával én is remélem, hogy a cica nem szenved idült veseelégtelenségben, és más betegségben sem. Ha pedig mégis találnak eltérést, úgy remélem, hogy a kezdeti elváltozás hosszútávon sikerese kezelik majd.

Önállóan, kezelő állatorvosával történő konzultáció nélkül szerintem sem vesediéta, sem más kiegészítő kezelés ügyében nem szerencsés dönteni. Ossza meg állatorvosával kérdéseit, kétségeit, kérje tanácsát.

 

 

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993