vesebetegség? mérgezés?

2024.02.24.

Tisztel doktor úr,

az lenne a kérdésem, hogy macskánál ha UH vese megnagyobbodást mutat, az lehet-e a következménye annak, hogy idős, 16 éves a macska és rosszabbul működik a veséje, ami ebben a korban már sok macskánál előfordul?

Azért kérdezem, mert sajnos más tünete is volt egyik napról a másikra, ami miatt végül el kellett altatni jauár közepén.
Egy napon reggel még evett (úgy emlékszem), és később megivott egy jó adag húslevest, de este már semmit nem akart enni.
Remegett a feje és a lába, nem tudott rendesen járni (ataxia), támolygott, vizet hányt, és ezen kívül csak feküdt ill. gubbasztva félig kómás volt, csak nézett ki a fejéből, de ha szóltam hozzzá, akkor azért felnézett, reagált. Nagyon nyálzott, egész bűzös nyála folyt, egyáltalán nem mosakodott.

Ez ment egy hétig. Közben végig bent volt a lakásban és a remegés 1-2 nap után nem jelentkezett többet, újra rendesen járt, már egész szépen összegömbölyödve aludt, sokat ivott és pisilt is, és már nem hányta ki a vizet.
Enni viszont egyáltalán nem evett semmit.
Ezután vittem állatorvoshoz, aki az UH-n nagyobb, fényesebb veséket látott. Valamint ki volt hűlve, hipotermiás volt. Ödémás nem volt.
Fagyálló-mérgezésre gyanakodtak, akkoriban jött be a nagy hideg, és a házunk mellett mindig áll sok autó, a szomszédokban is van mindenhol, ill. a szomszédban hűtő-fűtő klíma, amiből víz csöpög a járdára (esetleg ebben is lehet vmi fagyálló…)..
A macska kint lakott a teraszon, de mivel öreg volt már (jól mozgott egyébként), nem nagyon ment ki az udvarról, legalábbis régen láttam kimenni, igaz, éjszaka, de télen akár a nap 90%-ában sem figyeltem, többnyire csak enni-inni vittem neki napi 2-3×…
Veseelégtelenségre utaló jeleket ugyanakkor nem vettem észre nála előzőleg, vagyis jó volt az étvágya addig a bizonyos napig, ill. mindig is szerette a levest, folyadékot, azaz talán többet ivott, de ez korábban is így volt.

Csak biztosabbat szeretnék tudni arról, végülis mi történt, mert nem láttuk…
Hogy ezeket a tüneteket (beleértve a vese megnagyobbodást) valóban mérgezés okozza-e (vagy önmagában az idős kora is) ill. lehet-e másfajta méreg, mint a fagyálló…

Esetleg valami más ok, valami fertőző, pl. az a prionbetegség… mint a kergemarha-kór.., olvastam, annak is vannak ilyen tünetei (ataxia, nyálzás, sok ivás, étvágytalanság).

A macska 16 éves ivartalanított kandúr volt, nem volt beteg korábban, oltva már évek óta nem volt (azelőtt igen, veszettség ellen is néhányszor), féreghajtót 3 havonta kapott tablettában. Mindent megevett, nyers, főtt húst, tápokat is.

Teljesen igaza van abban, hogy veseelégtelenséget okozhat többféle fertőzés, táplálási anomáliák, toxikózisok, endokrin és metabolikus zavarok … malignus betegségek és még egyéb okok is. Mindezek az életkor előrehaladásával akár összegződhetnek is, azaz akár több ok is lehet a háttérben.

A veseelégtelenség megállapításához az ultrahang mellett vér- és vizelet laboratóriumi vizsgálatok is szükségesek.

Én a tünetek akármilyen részletes leírásából sem tudom megmondani, hogy milyen betegsége(ke)t szedhetett össze a 16 éves, nem rendszeresen oltott, kijáró cica. Kérdésére a választ a cica életében az alapos, részletes vizsgálatok, míg halála után a boncolás és ehhez kapcsolódó kiegészítő vizsgálatok (szövettani vizsgálat, toxikológiai vizsgálat …) adhatták volna meg. Ezek hiányában sajnos legfeljebb csak találgatni lehet.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993