Vesegondok?

2022.10.16.

T. Doktornő/ Doktorúr!
2 éves ivartalanított brit rövid szőrű kandúrunkat fogínygyulladással vittük orvoshoz,nem evett. Csináltak nála egy vérvételt,amiből kihozták hogy veseproblémája van, mert magas volt a kreatin szint a vérében. Semmilyen tünetet nem produkál,jó étvágya van, bár csak nedveseledelt hajlandó enni.
Most át kellene állnunk vesekímélő eledelre, de amiket ajánlottak,azoknak nem tetszik az összetétele, mert cukor és gabona van benne, mi eddig magas hústartalmú(Calibra), ill sterilizált cicáknak való
(Prevital) táppal igyekeztünk etetni, amiben sem cukor sem gabona nincs.
Kaptunk étrendkiegészítő port,amit meg lehet vele etetni, de a diétás eledelt nem akarja elfogadni.
Valóban ekkora a különbség a diétás és a normál eledel között? Néz ránk szomorú szemekkel és nem érti hol a kedvenc eledele…..

Nem tudom, hogy mennyire emelkedett a kreatinin szintje a cicának, és azt sem, hogy emellett emelkedett-e a szérum cisztatin C, SDMA, és karbamid érték, a vizeletben is mértek-e kreatinint, fehérjét, UPC-t  … Lényeges lenne azt is tudni, hogy vannak-e tünetei a veseelégtelenségnek a fiatal cicában. Arról pedig pláne nincs tudomásom, hogy sikerült-e kideríteni, hogy mi az oka a veseelégtelenségnek pl fertőző betegség, autoimmun betegség, mérgezés, pajzsmirigy túlműködés, policisztás veseelváltozás, tumor … Ezek kiderítése is nagyon fontos, hiszen könnyen lehetséges, hogy a diéta mellett más teendő is lenne.

Ha csak a kreatinin koncentráció emelkedett és az sem túlzottan, úgy lehet, hogy egy ismételt vérvizsgálat esetén akár már az is a normál tartományban lesz, és a diéta kérdés sem kérdés a továbbiakban.

Ha a lényegesen emelkedett kreatinin szint mellett más paraméter is veseelégtelenséget jelez a 2 éves cicában, úgy a veseelégtelenség okát is érdemes lenne felderíteni, vagy legalább megpróbálni felderíteni, hogy amennyiben lehetséges, úgy a diéta és tüneti kezelés mellett az okot is lehessen orvosolni.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993