veszett vicc 2

2023.11.13.

Nem az oltást tartom feleslegesnek, hanem azt kérdem, hogy egy kutya veszett süntől vagy veszett madártól mennyi eséllyel lesz veszett idehaza? Mármint hogy ilyet hallott -e már?Ön ezt állította. Illetve a sün és madár hogyan kapta el? Nehezen tudok elképzelni veszett sünt és madarat, ha életben marad veszett állat harapása után, utána meg kutyát is megharapna.. Illetve ha nem volt oltva, akkor is kell a 2 hetes megfigyelés?

… egy kutya veszett süntől vagy veszett madártól mennyi eséllyel lesz veszett idehaza? Mármint hogy ilyet hallott -e már?

Ahogyan írtam nagyon kicsi eséllyel, de számot nem tudok mondani. Nem hallottam ilyen esetről, csak tanultam, hogy ez lehetséges. Ezért nem tudom kizárni, hogy megtörténhet.  A madarak ugyan szintén melegvérűek, de csak rendkívül ritkán fertőződnek meg a veszettség vírusától.

Konkrétan egyébként az alábbiakat írtam:

Igen, el tudom képzelni, hogy egy csivava kíváncsiságból megszaglász egy sünt, vagy rágcsálót, vagy a közelébe megy egy barátságosan viselkedő rókához, vagy nyesthez, és megfertőződik a veszettség vírusával. Sőt, hallottam már elveszett, ellopott, megunt és utcára kerülő csivaváról is, ilyen esetekben is fertőződhet egy oltatlan kutya. Talán mindezek miatt nem kaptak felmentést a csivavák sem a veszettség elleni éves védőoltások alól.

Ezt kiegészíteném azzal, hogy egy kóbor macska is előfordulhat bármely kertben, az sem zárható ki teljes bizonyossággal, hogy egy veszett kóbor macska mar meg egy kutyát.

Illetve a sün és madár hogyan kapta el? Nehezen tudok elképzelni veszett sünt és madarat, ha életben marad veszett állat harapása után, utána meg kutyát is megharapna..

A sün és talán legegyszerűbben rágcsálótól, vagy fajtársától fertőződhet a vírustól. A madarakkal még ritkábban történik fertőződés. Egy súlyos idegrendszeri tüneteket mutató róka (kutya, macska, vaddisznó …) is megmarhat egy sünt,  ami túlélheti a harapást, és kifejlődhetnek benne a tünetek, fertőzésre képes állapotba kerül.

Illetve, ha volt oltva, akkor is kell a 2 hetes megfigyelés?

Igen, állatorvosa természetesen erről is jól tájékoztatta. A rendelet szerint az ellátó orvos jelenti a kutyaharapást a hatósági állatorvosnak, aki (újabban már) az állattartó helyen előírja az eb 14 napig tartó hatósági megfigyelését.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993