viselkedési zavar

2023.02.27.

Üdvözlöm!

Segítségért, tanácsért fordulok Önhöz. Az a gond, hogy van egy lassan két éves tacskó kutyusunk, akit imádunk. Nem is volt kb. két hónappal ezelőttig semmig probléma vele, teljesen szobatiszta volt, nappal és éjjel egyaránt, a ‘pisi-pisi vezényszóra’ mindig pisilt. Ez most is megvan, viszont ennek ellenére minden éjjel bepisil (nem kicsit jelölve, hanem nagyon), és már délután is. Kizárólag a fekhelyére pisil, és azon fekszik mindig reggel. Este 10 körül pisil utoljára, reggel 7-ig kell kibírnia, ami – ahogy írtam is – működött egészen kb. két hónappal ezelőttig, soha nem volt baleset. Mára teljesen mindennapos, nincs nap, hogy ne pisilne be reggelre. Ha a férjem hajnalban kel, kb. 4 órakor, és kiviszi, már akkorra be van piszkítva. Családunkban változás nem történt, sokat vagyunk vele, sokat sétál, lehet kint a kertben is, amennyit szeretne. Voltunk vele állatorvosnál, vér és vizelet negatív, illetve mértük napokig hány dl-t iszik, de az is normális. Tehát valami viselkedési probléma lesz. Talán egyetlen dolog változott, az az, hogy ő mindig nagyon húzva sétált, és elhatároztuk,hogy igyekszünk ‘rendre’ tanítani őt. Ami annyiban nyilvánul meg,hogy amikor siet, mondjuk neki,hogy ‘nem siet’, és visszarántjuk a pórázt, illetve nem mehet hosszú, flexibilis pórázon. Így nyilván nem olyan élvezetes neki a séta, de hogy ettől lenne a bepisilés? És mi lenne a megoldás? Mert sajnos azt hiszem ez a rossz szokás már kialakult, szóval,hogy hogy lehetne megoldani, egyszerűen ötletem sincs, az állatorvos sem tudott mit tanácsolni. Esetleg Önnek van ötlete,hogy tudnánk véget vetni a mindennapos bepisilésnek? (külön, a szélfogóban pihen minden éjjel, kezdettől fogva ott van a fekhelye)

Köszönöm szépen, ha megpróbál segíteni, mert én teljesen tanácstalan vagyok.

Üdvözlettel: Ivett

Leírása alapján (a fekhelyén találnak nagy mennyiségű vizeletet reggelre) nem zárható ki, hogy a fiatal kan inkontinens, azaz nem tudja tartani a vizeletét, azt önkéntelenül elengedi egy bizonyos nyomás elérésekor.

Érzésem szerint érdemes tovább folytatni a vizsgálatokat (neurológiai vizsgálatok, prosztata, gerinc …), mert ha nincs is PD/PU, sem hólyaggyulladás, azért még nem biztos, hogy az összes szervi elváltozást kizárták.

Ha valóban “csak” a viselkedési zavart kell leküzdeni, akkor nem kizárt, hogy enyhe nyugtató, antidepresszáns, vagy esetleg feromon tartamú szer segít a megoldásban.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993