Yorki

2021.02.25.

Üdv! 11 éves yorki kutyus vizeletvizsgalat eredménye cushingot jelzett. Megbeszéltük a dr nővel a gyogyszerezés elkezdését. Itthon hazaérve ránéztem a leletre ahol az egyéb rovatban a következő megjegyzés állt. Urát kristályok!! Májfunkció rendben? Magasabb vér ammónia szintet feltételet!
Hivtam a rendelőt de addigra már bezártak. A Uh is látott valamit a máján. A cushing gyógyszer leirasa azzal kezdődik hogy majbeteg kutya alkalmazása kizárva.
Kicsit most összekeveredtem ?
Segítene kibogózni ? Mi mit jelent?
Köszönöm

A vizeletből meghatározható kortizol/kreatinin hányad többek között felveti a Cushing-kór lehetőségét is  a májelégtelenség, a cukorbetegség, és egyebek mellett.

A Cushing gyanúját érdemes vérmintából mérhető kortizol mérésekkel, esetleg provokációs tesztekkel és hasi ultrahang vizsgálattal (vagy CT-vel) megerősíteni, illetve pontosítani. Így a Cushing súlyossága és típusa (perifériás/egyoldali, vagy centrális) is kideríthető. A vérmintából az esetleges cukorbetegség, illetve májelégtelenség megléte is megerősíthető vagy kizárható. A Cushing betegség esetében valamilyen szintű májérintettség mindig társul, de ennek súlyossága szintén fontos.

A perifériás Cushing (egyoldali mellékvese tumor, adenoma vagy kortizol termelő karcinoma) esetében a műtéti megoldás is felmerül és végleges gyógyulással kecsegtet. A Cushing gyógyszeres kezelése esetén gyakori kontrol vizsgálatok ajánlottak.

A vizelet üledékben urát kristályokat is találtak. Ennek mennyisége sem lényegtelen, illetve az sem, hogy okoznak-e a kristályok gyulladásos tüneteket és látszott-e az üledék az ultrahang vizsgálat során a hólyagban, esetleg a vesemedencében, parenchymában. Mindezektől függően érdemes eldönteni, hogy miként kezeljék az urát-kristály képződést.

Ha tegnap este már nem is, gondolom ma délelőtt sikerül tisztázni a kérdéseit a Dr.-nővel.

Cím: 1221 Budapest, Kossuth L. u. 52.
Tel.: (06–1) 229–3865
Fax: (06 1) 482-0086
Nyitvatartás: H-P 8–20, Szo 9–12.

e-mail:
[email protected]
[email protected]

Megközelíthető:
33, 114, 213, 214, 133E jelzésű autóbusszal
47-es villamossal (a végállomástól, a Városház tértől pár perc séta)
vonattal a Déli Pályaudvartól Budafok megállóig

Kisállatkozmetika:
Fegyverneki (Kiss) Orsolya: 06-70/385-2513
Lakner Petra: 06-20/959-5993